Avtomobilizem

35 let svobode na kolesih – VW California

Leta 1988 je na razstavi Caravan Salon svetovno premiero doživela prva California na osnovi Volkswagnovega kombija (T3). Točno 35 let in 260.000 izdelanih primerkov kasneje Volkswagen Gospodarska vozila (VW GV) na največjem srečanju v tej panogi v Düsseldorfu ponovno predstavlja svetovno premiero – model California CONCEPT, ki predstavlja vpogled v prihodnost modelske serije. Tudi serijsko različico te nove generacije Californie bodo od leta 2024 naprej izdelovali v Hannovru.

California CONCEPT – popolnoma nova, da bo vse ostalo, kot je bilo. Modeli California Beach, Coast in Ocean so že zdaj za številne sinonim za svobodo na kolesih. Volkswagen Gospodarska vozila s Californio CONCEPT za vse obiskovalce razstave Caravan Salon v Düsseldorfu (25. 8.–3. 9. 2023) odpira okno v prihodnost najuspešnejšega avtodoma vseh časov. California prihodnosti, ki bo izdelana na osnovi dolgega Multivana, je ponovno edinstvena v svojem razredu. Poleg tega dodatne inovativne zamisli krepijo dvojni koncept kombija za vsakdanjo uporabo, ki se iz ene minute v drugo spremeni v avtodom, s katerim boste pripravljeni na prav vsako potovalno dogodivščino. Zaradi izstopajočih voznih lastnosti Multivana, predstavljenega leta 2021, ki so združene s 35 leti izkušenj, je California CONCEPT idealni avtodom našega časa: Tako California CONCEPT prvič nudi prednosti priključnohibridne tehnologije, kar omogoča še večjo prilagodljivost in izjemno udobje na potovanjih. Po eni strani je zmogljiva, varčna in je s svojim izključno električnim dosegom sinonim za sodobno in odgovorno mobilnost, po drugi strani pa njena zmožnost vožnje na dolge razdalje zagotavlja varnost izven glavnih cest. Tako se hibridnega pogona ne bodo razveselili le sosedje v kampu, ko se boste skorajda neslišno peljali mimo njih. Da bo ta avtodom tudi opremljen s pametnimi funkcijami, je samoumevno. Že danes sedanja California 6.1 v kombinaciji z interaktivno uporabno aplikacijo ‘Cali on Tour’ sodi med najnaprednejša vozila v segmentu.

California – način življenja

California je več kot le avtodom, saj pooseblja način življenja – to je model za ljudi svobodnega duha. V štirih generacijah je bilo doslej prodanih več kot 260.000 primerkov tega kompaktnega avtodoma. Prav vse povezuje pomembna skupna lastnost – dvižna streha. Šotor na skoraj dveh metrih višine. In zato – toliko lahko izdamo že pred svetovno premiero – bo seveda tudi California CONCEPT v Düsseldorfu razstavljena z dvižno streho.

Retrospektiva – 35 let Californie.

Začetki modela California segajo v leto 1988, ko je bila na osnovi tretje generacije Transporterja (T3) izdelana posebna izvedba, zasnovana kot avtodom. Konec poletja tistega leta je bila ta prva California predstavljena na razstavi avtodomov, prikolic in kamp opreme (Caravan Salon; takrat še v Essnu). Naročiti jo je bilo mogoče v dveh barvah, in sicer v pastelno beli in marsalsko rdeči. Oblikovalci so z elegantno, belosivo kuhinjsko nišo v notranjosti ustvarili izrazito dovršen videz. Za avtodom je bilo takrat treba odšteti 39.900 nemških mark. Zaradi privlačne cene, domiselnih rešitev in neuničljive tehnike je v hipu postal prodajna uspešnica – že prvo leto je bilo prodanih 5.000 vozil. V naslednjih letih se je California iz posebne izvedbe razvila v ločeno modelsko serijo, postala je še bolj priljubljena in v samo treh letih se je zanjo odločilo kar 22.000 ljubiteljev avtodomov.

Prehod z generacije T3 na generacijo T4 avgusta 1990 je pomenil pravo tehnološko revolucijo. Potem ko je bil Transporter štiri desetletja gnan na zadnji kolesni par in opremljen s štirivaljnimi bokser motorji, so se Volkswagnovi specialisti za gospodarska vozila odločili za korenit preobrat in so motor prestavili spredaj, pogonska moč pa se je odtlej prenašala na sprednji kolesi. S tem se je spremenilo vse: dizajn, podvozje, motorji in prostorska zasnova. Predvsem zadaj je bilo na voljo bistveno več prostora. In tega je California T4 znala odlično izkoristiti – bolje kot katerikoli drug avtodom tega časa je nudila več prostora za potovanja. Slogan oglasov ob prihodu na trg se je glasil: “Hotel California. Z mirno lego, udobno opremo in čudovitim razgledom.” Slogan se je navezoval na pesem zasedbe Eagles in na hotel v Zahodnem Hollywoodu, ki ga opeva. Dejstvo je, tudi California T4 je postala hit in do leta 2003 je bilo prodanih okoli 39.000 vozil.

S Californio na osnovi pete generacije Transporterja je sledila nova dimenzija udobja v razredu kompaktnih avtodomov. Pa vendar je tudi ta California ostala zvesta inovativni prostorski zasnovi prvotne Californie. Do leta 2015 se je zanjo odločilo okoli 55.000 popotnikov, s čimer je California T5 nedvomno postala najuspešnejši bivalnik v svojem razredu. Zaradi podrobnosti, kot so v dvižni strehi integrirana postelja z letvenim dnom, v zadnjem dvižnem pokrovu pospravljena stola za kampiranje ali v drsna vrata pripeta miza za kampiranje, je California pravi švicarski žepni nož med avtodomi. Leta 2015 je bila predstavljena California na osnovi šeste generacije Transporterja, ki je s številnimi asistenčnimi sistemi prodrla v nove prodajne razsežnosti: leta 2017 je California T6 s 15.155 novo registriranimi vozili podrla letni rekord modelske serije.

Konec avgusta 2019 je Volkswagen Gospodarska vozila – seveda na razstavi Caravan Salon – predstavil Californio 6.1. Do tistega dne je bilo izdelanih več kot 175.000 vozil California. Nova California 6.1 neprekinjeno nadaljuje zgodbo o uspehu svojih predhodnic. Ena njenih novih funkcij je zaslon na dotik v stropni konzoli, preko katerega je mogoče krmiliti vse bistvene nastavitve avtodoma in priklicati najrazličnejše informacije. Ta zaslon se bo v Californii CONCEPT spremenil v zaslon v obliki tablice in bo predstavljal novo pametno plat tega avtodoma. In še to: nihče ni nikoli trdil, da ima California lahko samo ena drsna vrata. Razstava Caravan Salon 2023 bo zanimiva.