Gospodarska vozila

5 visokih denarnih kazni v zadnjih 6 mesecih

V zadnjih nekaj mesecih je, verjetno tudi zaradi korona krize, močno upadla kultura na cesti, zato se politična srenja že dogovarja ali bi bilo potrebno povečati kontrole in dvigniti kazni. Na spletnem portalu trans.info so predstavili 5 največjih denarnih kazni izrečenih za posamezne prekrške v zadnje pol leta.

 

Danska: 67.000 evrov

Pred meseci je bil na Danskem zaustavljen 27 letni Nemški voznik tovornjaka. Pri rutinski kontroli so policisti v kabini opazili večje število praznih pločevink energijskih pijač. Odredili so temeljitejši pregled tahografskih zapiskov, kar je pokazalo, da je voznik v zadnjih 28 vsakodnevno kršil zakon o delovnih časih. Ob koncu pregleda so ugotovili, da je svoj delovni čas v enem mesecu prekoračil za 893 %.

V šestih primerih je odmor trajal le 2 do 5 ur, vikend pavz ni bilo, štirikrat je vozil po 16 ur in štirikrat celo 22 ur brez počitka.

 

Nemčija: 42.000 evrov

Med kontrolo v Nemčiji so ugotovili, da je voznik v juliju vsakodnevno prekoračil dovoljen čas vožnje. Voznik je prejel kazen 10.500 evrov, njegov delodajalec pa 31.500 evrov.

 

Nemčija: 32.00 evrov

Nemški policist je na litvanskem tovornjaku opazil grde izbokline na ceradi prikolice, kar je nakazovalo na slabo pritrjen tovor. Kontrola je potrdila sum. Kartonske škatle na prikolici niso bile privezane pred pričetkom vožnje. To pa je bil šele začetek težav, ki si jih je nakopal 28 letni beloruski voznik. Ob kontroli tahografa so ugotovili, da je večkrat vozil tudi po 16 ur brez počitka. Višina kazni: 32.000 evrov.

 

Italija: 3500 evrov in odvzem vozniškega dovoljenja

Pri kontroli prometa so italijanski policisti odkrili, da Romunski voznik med vožnjo manipuliral s tahografom. Ob zaustavitvi je tahograf kazal da je vozilo že 9 ur na pavzi, pa čeprav je bil tovornjak ustavljen med vožnjo. Policisti so kmalu odkrili napravo, ki je onemogočala pravilno delo tahografa in jo zaplenili. Voznik je bil kaznovan s 3500 evri kazni in odvzemom vozniškega dovoljenja.

 

1080 evrov kazni in 6 mesecev zapora

Špansko vrhovno sodišče je izreklo obtožbo obsojencu, ki je manipuliral s tahografom s pomočjo magneta. Sodišče je izreklo sodbo, da je manipuliranje s tahografom enako kot bi ponarejal službene dokumente, kar je kaznivo. Sodišče je tako voznika obsodilo na šest mesecev zaporne kazni, plačati pš ajke moral tudi 1080 evrov kazni.