Gospodarska vozila

Nove kazni v Nemčiji

Bundesrat je konec februarja je od nemškega parlamenta potrdil reformo o novem zakonu o avtocestah, ki bo sicer pod določenimi pogoji, začel veljati že sredi marca. Po novem zakonu bodo v veljavo stopile nove kazni v Nemčiji.

Ko se bo to zgodilo, lahko vozniki računajo na višje kazni za storjene prekrške. Za neupoštevanje in ne puščanje prostora za življenjski koridor, kjer se lahko skozi kolono do nesreče prebijejo reševalna vozila, boste kaznovani z 200 do 320 evri in 2 kazenskima točkama. To pa še ni vse, saj vsak ki ne bo ustvaril dovolj prostora v koridorju bo prejel tudi kazen enomesečne prepovedi vožnje v Nemčiji. Nepravilno parkiranje vas bo po novem stalo 100 evrov namesto 35, kot doslej, prav tako morate kolesarjem dati 1,5 metra prostora.

 

Počasno zavijanje v desno

Nemško ministrstvo za promet in digitalno infrastrukturo (BVMI), predpisuje za vsa vozila nad 3,5 tone (tovornjaki in avtobusi), da zavijajo desno zelo upočasnjeno s hitrostjo od 5 do največ 11 km/h. Kdor bo zavijal hitreje bo kaznovan s 70 evri in eno kazensko točko. Vozniki vozil nad 3,5 tone ne smejo onesposobiti ali izklopiti sistem samodejnega zaviranja za pomoč pred naletom.

 

Brez omejitve hitrosti

Na veliko presenečenje javnosti, pa večina v Bundesratu ni odobrila splošne omejitve hitrosti na avtocestah na 130 km/h, kar je predlagala komisija za zaščito okolja.