Avtomobilizem

Nov način plačevanja cestnin na Hrvaškem

Hrvaška leta 2022 uvaja nov sistem cestninjenja, tako da plačevanje z gotovino odhaja v pozabo. Nov sistem bo temeljil na kombinaciji dveh preverjenih sistemov: plačilo preko posodobljene verzije ENC naprav  vgrajenih v vozilo  (DSRC) in samodejnega odčitavanja registrskih tablic (ALPR).

Vozniki bodo lahko izbirali ali želijo imeti v avtomobilu transponder, ki bo brezžično registriral njihov vstop in izstop iz avtoceste, ali pa bodo cestnino plačevali s sistemom odčitavanja registrskih tablic. To bo možno za uporabnike prve in druge kategorije vozil (motocikli in osebna vozila), vozila višjih kategorij pa bodo lahko uporabljala le DSRC sistem, kar pomeni, da bodo tovornjaki še naprej uporabljali ENC tablice, ki pa bodo močno posodobljene.

Uporabniki bodo tako plačali cestnino točno v cent kolikor so prevozili. Nov način naj bi zagotovil večjo pretočnost, saj je do sedaj blagajnik lahko obdelal do 200 vozil na uro, med tem ko bo nov način omogočal prehod do 3000 vozil na uro. Z novim načinom se bodo povsem  izničile tudi malverzacije, saj na cestninah ne bo več blagajnikov. Sistem omogoča čitanje kartic tudi pri hitrostih 130 km/h.

Izgradnja sistema se bo pričela naslednje leto, v uporabo pa bo stopil leta 2022, ob tem pa bodo spremenili tudi zakon, tako da bodo lahko kršitelje hitro in učinkovito kaznovali.