Gospodarska vozila

POZOR! TISPOL ponovno pripravlja vseevropsko akcijo

Evropska mreža prometne policije TISPOL je najavila novo akcijo na cestah držav članic, ki bo potekala od 1. do 7. aprila. Tokrat bo v fokusu preverjanje hitrosti, ključni dan pa bo 3. april, ko bo potekala akcija: European Speed Marathon.«

V prejšnji akciji, ki je potekala med 19. in 24. februarjem, so pri tovornjakih in avtobusih kontrolirali predvsem čase voženj in počitkov ter tehnično izpravnost vozil, način postavitve in pritrditve tovora pa tudi uporabo telefona med vožnjo.

Po rezultatih prejetih iz 20 držav, kjer so prekontrolirali 103.505 tovornih vozil in 18.047 avtobusov, so odkrili več kot 33.000 prekrškov, kar četrtina vseh pregledanih vozil. V 2100 primerih so vozilo izključili iz prometa. Večina nepravilnost je bilo odkritih pri delovnih časih in sicer 8400, v 3400 primerih je bila ugotovljena nepravilna uporaba tahografov, pri 370 primerih pa so ugotovili manipulacije s tahografi. Dobrih 200 voznikov je vozilo pod vplivom alkohola, 90 pa pod vplivom psihoaktivnih substanc. V 7800 primerih pa so ugotovili tehnične neizpravnosti na vozilih in še enkrat toliko je bilo nepravilno pripetih tovorov.

Pri kontroliranju avtobusov je bilo največ nepravilnosti pri spremljajoči dokumentaciji, sledi neuporaba varnostnega pasu, prekoračitev hitrosti in tehnična neizpravnost.