Tehnika

Vlada rahlja omejitve, tehnični pregledi bodo možni že v ponedeljek

Čeprav je vlada najprej objavila, da se bodo tehnični pregledi odprli šele 17. maja, sedaj rahlja lastne zapovedi in napoveduje, da bodo tehnični pregledi in registracije vozil možni že v ponedeljek 20. aprila. Kljub temu se veljavnost vseh prometnih dovoljenj podaljšuje do 19. junija. Omogočen bo tudi linijski avtobusni prevoz za delavce, a pod strogimi pogoji.

Vlada z 20. aprilom sprošča prepoved opravljanja tehničnih pregledov in drugih postopkov, povezanih z registracijo motornih vozil. S ponedeljkom se bo tako spet začelo izvajanje tehničnih pregledov in drugih postopkov, povezanih z registracijo vozil. Pa tudi delo v tahografskih delavnicah. Kot je dodano v odloku, se dejavnosti lahko izvajajo le, če so upoštevana vsa priporočila za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom.

Veljavnost prometnih dovoljenj, vključno z zavarovanjem motornih vozil, se v vsakem primeru podaljšuje do 19. junija 2020. Minister Vrtovec je državljanke in državljane zato pozval, naj se ne prenaglijo in naj že takoj v ponedeljek ne ustvarijo gneče pred tehničnimi pregledi.

Svoja vrata bodo v ponedeljek odprle tudi specializirane prodajalne za prodajo avtomobilov in koles. Kemične čistilnice in nekatere servisne delavnice, med drugim vulkanizerske. Na voljo bodo tudi nekatere storitve, ki se opravljajo na prostem, na primer vrtnarske storitve, krovska dela, fasaderska dela, prav tako bo mogoč osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki. Še vedno pa do 17. maja 2020 velja prepoved opravljanja učenja vožnje.

Omogočen linijski prevoz potnikov na delo in domov

Vlada z 20. aprilom odpravlja tudi prepoved za nekatere oblike javnega linijskega prevoza. Pod posebnimi pogoji bodo dovoljeni posebni linijski prevozi potnikov, ki jih organizirajo gospodarski subjekti za prevoz zaposlenih na delovno mesto. Na pogodbi mora biti naveden tudi natančen seznam potnikov, ki ga mora imeti voznik v času prevoza pri sebi. V vozilu bo lahko zasedena le tretjina sedežev. Sedeži, na katerih bo dovoljeno sedeti pa bodo morali biti označeni. Prav tako bodo morali potniki na vstop v vozilo počakati na varnostni razdalji najmanj dveh metrov.

Obvezna uporaba maske

Pred vstopom v prostore, kjer se izvajajo servisne in druge storitve, ter v živilske, gradbene in tehnične trgovine je za stranke obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, ki prekrije nos in usta, ter razkuževanje rok. Trgovine morajo zagotavljati 20 kvadratnih metrov površine na posamezno stranko, redno in učinkovito morajo prezračevati prostore, razdalja med čakajočimi na blagajni pa mora biti vsaj dva metra.