Tehnika

Predstavljeni vodilni pametni telefoni Xiaomi 14 z optiko Leica in sistemom Xiaomi HyperOS

Od leta 2022 po formaliziranju strateškega partnerstva sta podjetji Xiaomi in Leica z neusmiljenim prizadevanjem za odličnost z vsako generacijo pametnih telefonov nenehno na novo opredeljevali industrijske standarde. Vrhunec njunega sodelovanja so pametni telefoni serije Xiaomi 14 z integriranimi najnaprednejšimi optičnimi komponentami v optiki Leica Summilux, ki utrjuje položaj Xiaomija kot vodilnega v inovacijah s področja mobilnega upodabljanja.

Obenem je podjetje Xiaomi na dogodku prestavilo še 32-centimetrski (12,6-palčni) tablični računalnik Xiaomi Pad 6s Pro, pametni uri Xiaomi Watch S3 in Xiaomi Watch 2 ter športno zapestnico Xiaomi Smart Band 8, ki bodo ravno tako kmalu na voljo uporabnikom.

Zasnovan je okoli robustne strukture (Xiaomi Guardian Structur) iz aluminijastega okvirja visoke trdnosti, tehnološko naprednega veganskega usnja in utrjenega stekla Xiaomi Shield Glass. Ker je okvir izdelan iz enega samega bloka aluminija, je 1,39-krat trdnejši. Po zaslugi Xiaomijeve nano-tehnološke formule, je vegansko usnje lažje in nudi 6-kratno boljšo odpornost proti obrabi, medtem ko utrjeno steklo z dosledno ukrivljenostjo na vseh straneh in vogalih brezhibno združuje vizualno privlačnost ravnega zaslona z otipljivimi povratnimi informacijami ukrivljenega roba. Xiaomi 14 Ultra obenem s 17-centimetrskim (6,73-palčnim) zaslonom AMOLED osupljive razločljivosti 3.200 x 1.440 svetlobnih pik (WQHD+), prilagodljivo hitrostjo osveževanja med 1 in 120 herci in vrhnjo svetilnostjo 3.000 kandel na novo opredeljuje vizualno izkušnjo.

Pametni telefon Xiaomi 14 Ultra je opremljen s profesionalno konfiguracijo štirih kamer z izjemnim razponom goriščnic od 12 in 120 milimetri. Glavna kamera z brezstopenjsko prilagodljivo zaslonko med f/1,63 in f/4,0 omogoča nemoteno prilagajanje svetlobnim razmeram. Izjemno 1-palčno tipalo (LYT-900) z dinamičnim razponom do 14 EV pa poskrbi za izjemno kakovostne fotografije tudi v zelo zahtevnih okoljih. Glavno kamero dopolnjuje plavajoči teleobjektiv s 75-milimetrsko goriščnico, 120-milimetrski periskopski objektiv in 12-milimetrski širokokotni objektiv, pri zasnovi katerih je ravno tako sodelovalo podjetje Leica.

Brezkompromisna strojna oprema odklepa ves zmogljivostni potencial

Xiaomi 14 in Xiaomi 14 Ultra poganja vodilna mobilna platforma Snapdragon 8 Gen. 3, ki se v primerjavi s prejšnjo generacijo ponaša z impresivnim 32-odstotnim povečanjem zmogljivosti procesorja in 34-odstotnim zmanjšanjem porabe energije ter izjemnim 34-odstotnim povečanjem zmogljivosti grafičnega procesorja in 38-odstotnim zmanjšanjem porabe energije. Pametni telefon Xiaomi 14 nudi izjemne prenosne hitrosti v brezžičnih omrežjih Wi-Fi 7 po zaslugi podpore kanalov širine 320 megahercev čipa Qualcomm FastConnect 7800, medtem ko gre Xiaomi 14 Ultra še korak naprej s funkcijo HBS (High Band Simultaneous), ki zagotavlja najhitrejši prenos podatkov in ob najnižji možni zakasnitvi, kar predstavlja revoluciji v sočasni hitri povezanosti več naprav.

Nova pametna telefona sta opremljena s hladilnim sistemom Xiaomi IceLoop, da lahko ponujata neprimerljivo raven gladkega delovanja pri zahtevnih primerih rabe, kot so snemanje videa, računalniška fotografija, umetna inteligenca v realnem času in intenzivno igranje iger. Tudi v tem primeru je rahla izjema Xiaomi 14 Ultra z dvokanalnim sistemom hlajenja, ki uvaja namenski drugi toplotni kanal izključno za hlajenje kamer, kar še dodatna izboljša gladko delovanje med fotografiranjem in snemanjem videa.

Kar zadeva baterijo in polnjenje, sta Xiaomi 14 in Xiaomi 14 Ultra opremljena s sistemom za upravljanje baterije Xiaomi Surge, ki zagotavlja podaljšano delovanje skozi ves dan. Xiaomi 14 se ponaša z baterijo s kapaciteto 4610 miliamperskih ur, ki jo podpirata hitro 90-vatno (HyperCharg) in 50-vatno brezžično polnjenje (HyperCharge). Xiaomi 14 Ultra pa z večjo baterijo s kapaciteto 5000 miliamperskih ur z 90-vatnim in najnovejšim 80-vatnim brezžičnim polnjenjem.

Potopite se v prihodnost pametnega ekosistema s sistemom Xiaomi HyperOS

Pametni telefoni serije Xiaomi 14 so opremljeni z vrhunskim operacijskim sistemom Xiaomi HyperOS, ki je vrhunec sedemletnega predanega razvoja družbe Xiaomi. Na človeka osredotočen sistem je zasnovan za pametni ekosistem »človek – avto – dom« in se osredotoča na štiri glavne cilje: celovito preoblikovanje, inteligentna povezljivost med napravami, proaktivna inteligenca in varnost. Z operacijskim sistemom Xiaomi HyperOS lahko izkusite gladko delovanje sistema z naprednimi zmožnostmi upravljanja datotek in pomnilnika, prenovljen uporabniški vmesnik, obogaten z grafičnim podsistemom, nemoteno povezljivost med napravami ter celovite funkcije za varnost in zasebnost, ki zagotavljajo varno in povezano izkušnjo.

Nova integracija z aplikacijo Google Fotografije bo omogočila varno kopiranje fotografij in videoposnetkov v galeriji Xiaomi. Brez težav boste pregledovali, urejali in delili vsebino, varnostno kopirano v Googlovi storitvi, neposredno iz galerije Xiaomi. Funkcija bo na napravah Xiaomi po vsem svetu na voljo spomladi 2024.

Serija Xiaomi 14 v celoti vključuje najsodobnejšo tehnologijo umetne inteligence, ki jo omogoča sistem Xiaomi HyperOS za pametnejše življenje. Veliki modeli umetne inteligence so integrirani v različne sistemske aplikacije, kar zagotavlja poenostavljene in inteligentne funkcije. Podnapisi z umetno inteligenco omogočajo prepisovanje govorjene vsebine med videokonferenca v realnem času. Sposobnost obdelave naravnega jezika omogoča iskanje določene fotografije v zbirkah fotografij, tako da opišete, kaj iščete. Poleg tega sta na volje še funkciji umetne inteligence, ki uporabljata napredne algoritme za ustvarjanje novih portretnih kompozicij in realističnih razširitev obstoječih fotografij.

Xiaomi Pad 6S Pro: velike ideje na večjem zaslonu

Tablični računalnik Xiaomi Pad 6S Pro je ustvarjen za izpolnjevanje najintenzivnejših potreb po produktivnosti, saj ponuja izjemen zaslon in poglobljeno uporabniško izkušnjo. Ponaša se z 32-centimetrskim (12,4-palčnim) zaslonom razločljivosti 3.038 x 2032 svetlobnih pik (3K), 144-herčnim osveževanjem in z velikim razmerjem stranic 3:2. Ker nudi neprimerljivo ostrino pri različnih opravilih, od branja najfinejšega besedila do urejanja slik visoke ločljivosti ali potopitve v najnovejše igre, je idealen za delo in preživljanje prostega časa. Tablični računalnik je opremljen je z robustno baterijo kapacitete 10.000miliamperskih ur (tipično), ki jo dopolnjuje ultra hitro 120-vatno polnjenje (HyperCharge), da lahko uživate v krajšem času polnjenja in daljši življenjski dobi baterije.

Xiaomi Pad 6S Pro dopolnjujeta vsestransko pisalo Xiaomi Focus Pen in tipkovnica Xiaomi Touchpad Keyboard – osnovni orodji za preoblikovanje naprave v vrhunsko prenosno delovno postajo. Tipkovnica izboljša zmožnost natančnega izbiranja datotek in upravljanja zapletenih nalog urejanja videoposnetkov, medtem ko se pisalo ponaša z 8192 stopnjami občutljivosti na pritisk in frekvenco vzorčenja 240 hercev. Njegova odzivnost je še boljša zaradi izjemno nizke zakasnitve, ki znaša le 5 milisekund, kar je opazen napredek v primerjavi s prejšnjo generacijo elektronskega pisala. Opremljen je še z večnamenskim gumbom Spotlight, ki povečuje funkcionalnost, ki presega pisanje, zato je nepogrešljiv pri hitrem zajemanju slik in pisanju beležk.

Cena in razpoložljivost

Xiaomi 14 bo na voljo v treh barvnih različicah: črni, beli in nefritno zeleni, po ceni od 1.099 € (12+512 GB). Prodaja se začne 26. februarja, prvi kupci pa boste opravičeni do popusta v višini 200 €.

Več vas čaka na spletni strani: https://xiaomislovenia.com/xiaomi14/.

Xiaomi 14 Ultra bo med sredino marca in začetkom aprila na voljo v dveh barvnih različicah: črni in beli, po priporočeni ceni od 1.499 € (16+512 GB).

Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 bo aprila na voljo v eni barvni različici: grafitno sivi, po priporočeni ceni od 699 €.

Xiaomi 14 in Xiaomi 14 Ultra bosta dobila 4 glavne nadgradenje operacijskega sistema Android ter 5 let varnostnih popravkov. Uporabniki obeh naprav so upravičeni do 100 GB shrambe v oblaku Google One za 6-mesečni preizkus in 3 mesece storitve YouTube Premium z dostopom do storitev YouTube in aplikacije YouTube Music brez oglasov.