"

Izza ovinka: Balaton, vinski in kolesarski raj

Pandemija koronavirusa je spremenila naš način življenja in močno udarila po turizmu. Potreba po potovanju, morda najbolj prvinsko človeška od vseh, ni izpuhtela, pač pa se je, in z njo ves svet, razmeram prilagodila. Čeprav so madžarske meje trenutno zaprte za turiste, to ni ovira za enološko potovanje in za priprave na kolesarjenje, ko se meje spet odprejo.

Le sto kilometrov od Maribora ali niti dve uri vožnje stran leži največje jezero srednje Evrope s površino skoraj 600 km2. 77 kilometrov dolgo in povprečno 3 metre in pol globoko jezero je ravno pravšnja izbira tako za ljubitelje aktivnega turizma kot tudi za družine z otroki in tiste, ki svoj izlet radi začinijo s kapljico dobrega vina.

Dopust na dveh kolesih

Blatno jezero okrog in okrog obdajajo kolesarske steze in na kolesu je morda tudi najboljši način za odkrivanje sijaja pokrajine Balaton: 210 kilometrov poti vodi vzdolž plaž, baročnih gradov, skritih pristanišč, pustolovskih parkov, družinskih vinarij. Severni del jezera je nekoliko bolj hribovit, s panoramo vulkanskih gora in gričev.

Če si zaželite malce pustolovščin na dveh kolesih, narodni park Balaton Highlands ponuja številne vznemirljive poti, jame in razgledne točke. Poleg obalnih mest kolesarske poti pripeljejo tudi do Malega Balatona (svetovno znani ptičji habitat), jezera Heviz (največje biološko aktivno termalno jezero na svetu) in istoimenskih term. Zabavo za vso družino jamči bližnje mesto Tapolca. Otroke v sistemu podzemnih jam, skozi katere lahko veslajo na čolnu, pričakuje prava »piratska« dogodivščina.

Blatno jezero, imenovano tudi »madžarska Toskana«

Tradicija pridelave vina je tukaj stara več kot 2000 let. Griči nad jezerom so posejani z vinogradi, ki vasem dajejo romantičen videz. Zaradi ugodne prsti in mediteranskega podnebja so vina pokrajine Badacsony edinstvena in v svetu dobro znana. Sorta kéknyelű je avtohtona sorta grozdja in eno najbolj prodajanih madžarskih vin na svetu, zato previdno, ko naročite »keknjel« – lahko vam postrežejo z grozdjem ali kozarcem vina.

Iz grozdja iz Balatonbolgarja pridelujejo sorte belega in rdečega vina, pa tudi odlične penine. V Zali pridelujejo odlično belo vino, severni del Balatona pa je dom vinske pokrajine Somlo, kjer vulkanska tla belim vinom dajejo poseben okus. Ta vina slovijo po visoki kakovosti pa tudi po posameznih sortah, kot je denimo juhfark, znano tudi kot vino za poročno noč.

Madžarščina res ni lahka, pa vendar – izvolite tri besede, ki na potovanju pridejo najbolj prav:

Hvala – Köszönöm

Na zdravje – Egészségédre

Dober dan – Jó napot