Gospodarska vozila

Volvo 9900 osvojil Sustainable Bus Award 2019

Sustainable Bus Award 2019 je priznanje, ki se podeljuje vozilom, ki na najboljši način izpolnjujejo ekološke norme in druge aspekte kot so varnost, udobje, nivo hrupa, možnost reciklaže, skratka najbolj trajnosten avtobus.

Vovlo 9900 je žirijo prepričal predvsem zaradi visoke stopnje varnosti, dobrega upravljanja, sistemov za zašito voznika, robustnejšega sprednjega dela vozila in odpornejšega na trk, kakor tudi zaradi številnih sistemov za pomoč vozniku. Nova notranjost pomirja voznika, ki lahko vozi bolj sproščeno, lažje manevriranje pa je doseženo z uporabo Volvo Dynamic Steering sistemom. Dobro stabilnost pogojuje nizko težišče. Nizek zračni upor in različne mere za znižanje mase so omogočili, da je poraba nizka, s tem pa tudi izpust CO2. Porabo je možno še dodatno optimirati z uporabo sistema Dynamic Chassis Lowering in Volvo I-See, ki deluje s pomočjo digitalnih topografskih kart.

Ob prevzemu nagrade je Ulf Magnusson, prvi človek Volvo avtobusev povedal: »Velika je čast prejeti nagrado za najbolj trajnosten avtobus. Izbor zmagovalca nakazuje, da je komisija preverila celotno sliko vozila in se ni osredotočala le na posamezne detajle.«