Gospodarska vozila

Učinkovitost in trajnost za kolektivno mobilnost

V Milanu, evropski prestolnici trajnostne mobilnosti, se bodo odvili trije dnevi posvečeni rešitvam, ki obljubljajo boljše bivanje v mestih in imajo manjši vpliv na okolje: razstava NEXT MOBILITY EXHIBITION, bo na Milanskem sejmišču zbrala vse vplivneže iz sveta avtobusnega transporta, spremljajoče tehnologije in politike.

Popolnoma električna vozila in vozila na vodikov pogon, digitalne aplikacije in aplikacije z umetno inteligenco, prilagojene LPT, souporaba, vse do futurističnih scenarijev zračnih taksijev. Mobilnost ljudi se močno spreminja in tu izstopata dva glavna cilja: učinkovitostjo in trajnostjo. Vse to bo možno spremljati na novem dogodku NME, ki ga med 12 in 14 oktobrom pripravlja Milanski sejem.

Ključni dogodek za razpravo o perspektivah, scenarijih in inovacijah, ki združuje javno in zasebno v mestu, ki je vodilno v Evropi na področju zelenih in integriranih rešitev. Pravzaprav se Milano ponaša z omrežjem, ki vključuje avtobuse (177 električnih, 154 hibridnih in 3 na vodik), tramvaje in podzemno železnico ter železniške in souporabne storitve. Mreža, katere cilj je povečati trajnost: zahvaljujoč otvoritvi nove linije M4 bo po ocenah opravljenih 30 milijonov manj voženj z avtomobilom na leto, s približno 2-odstotnim padcem emisij in prihrankom 16.000.000 ton nafte.

Okoljska trajnost bo torej osrednji poudarek, okoli katerega se bo vrtela celotna razstavna in izobraževalna ponudba Next Mobility Exhibition. Prehod, ki ga bo sejem analiziral z več vidikov: elektrika, plin, vodik in biogoriva z ničelnim učinkom, pa tudi novi sistemi mobilnosti danes (souporaba in mikro mobilnost) in futuristični, kot je urbana zračna mobilnost. Skratka, dve razstavni dvorani bosta omogočili širok pogled na tehnologije, inovacije in vozila, ki bodo v bližnji prihodnosti na evropskih cestah.

Prisotni bodo številni proizvajalci avtobusov – Industria Italiana Autobus, Irizar e-mobility, Isuzu Bus Italia, Iveco Bus, Karsan, MAN Truck & Bus Italia, Otokar Europe, Rampini Carlo, Solaris Bus & Coach, Tecnobus, ZF Italia – z vozili za kolektivni promet, tako mestni kot turistični. Avtobusi na električni in plinski pogon, dogodek pa bo tudi priložnost za ogled samovozečega avtobusa in predogled prvega avtobusa na vodik, ki je v celoti izdelan v Italiji. Med protagonisti, ki so nedavno sodelovali, sta A2A, ki bo predstavil svoje energetske rešitve, in Eni, ki bo na Fiera Milano prispeval svoj prispevek k trajnostnemu prometu, od biogoriv do predlogov za souporabo avtomobilov v mestih.

Veliko prostora bo namenjeno protagonistom energetske tranzicije in IT podjetjem, ki s svojimi digitalnimi rešitvami, pogosto integriranimi z rešitvami umetne inteligence, zdaj omogočajo vedno bolj učinkovito in trajnostno upravljanje – tako v okoljskem kot v ekonomskem smislu – javnega prometa.

Osrednji dogodek tridnevne razstave bo tudi obsežen izobraževalni program, ki ga je zasnoval tehnično-znanstveni odbor pod predsedovanjem profesorja Pierluigija Coppole (Politecnico di Milano, Oddelek za mehaniko) in bo vključeval mednarodna združenja (UITP – Mednarodno združenje javnega prevoza in IRU – Svetovna organizacija cestnega prometa), ministrstva (Ministrstvo za infrastrukturo in trajnostno mobilnost, Ministrstvo za gospodarski razvoj, Ministrstvo za ekološki prehod, Ministrstvo za turizem), akademske ustanove, kot sta Univerza Bocconi oz. Univerza v Kampaniji, pa tudi Konferenca regij in avtonomnih provinc, Trenord, Lifegate, Domus Air, Ernst & Young, Studio Malena, Innovup, Club Italia, prometna združenja (Agens, Anav, ASSTRA) in različna združenja, ki zastopajo različne nianse energetskega prehoda: Anfia, Anie e-Mobility, Assosharing, Enea, Federmetano, Feder motorizzazione, H2IT (Italijansko združenje za vodik in gorivne celice), Globe Italia, Motus-E in Unem (Mobility Energy Union).

On-line vstopnice si lahko zagotovite na tej povezavi.