Gospodarska vozila

Transport v Italijo, da ali ne?

V zadnjem času nas močno pesti koronavirus. Največ okuženih v Evropi je trenutno v Italiji, kjer so zaprli šole, športne prireditve se odvijajo pred praznimi tribunami, zaprti pa so tudi nekateri proizvodni obrati. Vpliv na mednarodni prevoz blaga se povečuje. Koronavirus je v Evropi. Število okužb z virusom SARS-CoV-2/COVID19 trenutno najbolj narašča v Italiji.

V Italiji je od 8. marca dalje v uveljavi zakon, ki je brez presedana v Evropi, namreč zaradi širjenja koronavirusa je do 3. aprila v karanteni praktično cela severna Italija, skupaj okoli 16 milijonov prebivalcev. Preostali del države pa se mora držati posebnih navodil. Vstop in izstop iz te velike cone od Milana, glavnega ekonomskega centra države, do Benetk, velike svetovne turistične atrakcije, je sedaj močno omejen.

Glede na to, da je celotna Italija razglašena za področje visokega rizika ter da se tam situacija neprestano spreminja, so prevozniki z razlogom zaskrbljeni. Nekaj pojasnil, kako opravljati transport v Italijo, nam je posredoval Timocom.

Po trenutnih informacijah je do 3. aprila zaprta celotna Lombardija in še 16 pokrajin. Če niste prepričani glede razmer na kraju nakladanja ali na cilju, svetujemo, da se pozanimate o trenutnih omejitvah potovanj s strani pristojnih italijanskih institucij in se o tem nato posvetujete s svojim naročnikom.

Razmere in varnostni napotki se lahko hitro spremenijo.

Več informacij o tem najdete tukaj: https://www.gov.si/podrocja/zdravje/preventiva-in-skrb-za-zdravje/obvladovanje-nalezljivih-bolezni/koronavirus/

Več, tudi pravnih nasvetov, si lahko preberete v naslednji številki revije Tranzit.