Gospodarska vozila

Tovornjaki so čakali 8 mesecev na reševanje

V noči z 22. na 23. september 2023 se je pod švedsko avtocesto E6 na nekaj hektarjev velikem območju sprožil zemeljski plaz. K sreči nihče od voznikov tovornjakov ni bil poškodovan, je pa na delno podrtem parkirišču ostala ukleščena večja skupina parkiranih tovornjakov. In kot se je pozneje izkazalo, smo morali čakati več mesecev, da so bila ta vozila rešena.

Prvih pet tovornjakov, ki so se nahajali na razmeroma dostopnem območju, so odvlekli v začetku aprila. Preostalih pet pa je s hujšimi poškodbami in stisnjenih drug v drugega čakalo na rešitev osem mesecev. Za njihovo osvoboditev je bilo potrebno 12-urno delovanje traktorjev in težke gradbene mehanizacije.

Vsa vozila, ki so bila odstranjena s parkirišča, so bila prestavljena na drugo parkirišče. Tam bodo sprejete nadaljnje odločitve o morebitnem popravilu ali transportu. Poleg tega prevoznike zdaj čakajo pogovori z zavarovalnicami. To bo še toliko večji problem, ker so se na uničenem parkirišču redno pojavljali tatovi, med tovorom, ki je stal osem mesecev, pa so bile med drugim tudi ribe. Vse to napoveduje zelo velike finančne izgube.

Celoten postopek je trajal osem mesecev, to pa zato ker so morale biti švedske oblasti izjemno previdne. Začelo se je z obsežno geološko raziskavo in zavarovanjem območja nesreče. Nato je bilo treba do parkirišča urediti začasne ceste iz lesenih pilotov. Medtem so ugotavljali verjetne vzroke nesreče. Po poročanju tamkajšnjih medijev je nastanek zemeljskih plazov povezan z gibanjem gline, ki ga dodatno pospešuje bližina tako imenovanega živega peska.

Trenutno potekajo dela na rekonstrukciji avtoceste E6 v bližini Stenungsunda. Po neuradnih informacijah bi lahko prvi avtomobili po novi cesti zapeljali že v naslednjih mesecih.