Tretje snidenje slovenskih prevoznikov

Slovenska Bistrica je bila v znamenju slovenskih prevoznikov. Na domačem dvorišču prevoznika Danijela Fijavža je potekalo 3. Srečanje prevozniških družin in prevozniških podjetij Slovenije. Sedaj že tradicionalna šoferska prireditev je bila sestavljena iz sejemskega in družabnega dela. Obiskali so jo tudi nekateri najvišji predstavniki države.

Prireditev poteka pod okriljem sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici in združenja za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije. Šoferski praznik, kot so ga sami poimenovali, pa ni bil le družabne note.  Na uradni otvoritvi so se govorci dotaknili tudi nekaterih perečih tem iz prevozniškega sveta.

»Čakalne dobe na mejnih prehodih, nelojalna konkurenca, zakon o nakladih in razkladih.«

Peter Pišek, predsednik Sekcije za promet pri OZS in podpredsednik OZS, je na uradnem nagovoru pohvalil delovanje novo nastale vladne delovne komisije. Pohvalil je ukvarjanje s problematiko pretočnosti najbolj tranzitnih mejnih prehodov na Obrežju in Gruškovju. Dotaknil se je tudi tem, ki do sedaj še niso rešene: čimprejšnja implementacija zakona o nelojalni konkurenci ter zakona o nakladih in razkladih. V nadaljevanju smo lahko slišali tudi problematiko eko sklada in uvedbo Darsovega razreda dva. Na koncu pa se je za podporo zahvalil tudi Ministrici za infrastrukturo Alenki Bratovšek. »Verjamem, da ni politična in da je gospodarsko iskrena« je še dodal Pišek.

Poziv k črpanju evropskih subvencij za zeleno prihodnost

V nadaljevanju smo lahko na odru slišali tudi Evropsko komisarko Violeto Bulc. Le ta je v svojem nagovoru avtoprevoznike pozvala k črpanju evropskih subvencij za gradnjo infrastrukture za zeleno energijo in zelena goriva. »Brez tega ne boste mogli slediti tranziciji, vse več je zahtev po evropskih mestih, da morajo biti vozila zelena. Tovornjaki imajo dolgo amortizacijsko dobo, bodite modri in povezani, da boste lahko še naprej vozili po celotni evropski uniji,« je v svojem govoru dejala Bulčeva.

Alenka Bratušek: » Vaš kruh je težko prislužen«

V dolgi vrsti govornikov smo slišali tudi Ministrico za infrastrukturo Alenko Bratovšek. Nagovorila je zbrane, da sodelujejo z obema prometnima sekcijama ter da so tudi v letošnjem letu v vladi napravili nekaj majhnih korakov k zadanim ciljem. Zahvalila se je tudi družinam prevoznikov, ki so prikrajšanje ravno zavoljo tega poklica. Poudarila pa je tudi napredek infrastrukture, ki je pomemben del prevozniške panoge.

Židan ponosen na slovenske avtoprevoznike

»Jaz sem na vas neverjetno ponosen. Kamorkoli pridem, ko hodim po evropskih državah, mi omenjajo gospodarstveniki kako zelo se lahko zanesejo na slovenske avtoprevoznike. Verjemite mi, da je to nekaj najlepšega kar lahko slišim in sem neverjetno ponosen na vas«, je z nagovorom začel Židan. Omenil pa je tudi veliko odsotnost od družine s čimer se srečujejo avtoprevozniki in se v ta namen zahvalil tudi njihovim družinskim članom za vso potrpežljivost.

Druženje se je nadaljevalo v bolj sproščenem tonu, ob jedači in pijači ter glasbi. Uvozniki pa so pripravili razstavo gospodarskih vozil, servisne dejavnosti ter gumarskih izdelkov.