Gospodarska vozila

Skrivnost Mercedesovega tovornjaka v središču černobilske katastrofe: Izginil je brez sledu …

O černobilski katastrofi leta 1986 je znano skoraj vse, nedavna odlična dramska serija v produkciji HBO pa je kreativno prispevala k nesreči. Vendar pa je moški, ki vodi YouTube kanal That Chernobyl Guy, objavil doslej neznano zgodbo o tovornjaku Mercedes-Benz, ki je bil v središču nesreče. Oranžni tovornjak je bil doslej viden na več fotografijah, a se z njim nihče ni ukvarjal, piše Jalopnik.

Kaj je torej mercedesov tovornjak počel tam?

Nameščene cenejše turbine v jedrskih reaktorjih v Černobilu so bile pogosto pokvarjene in jih je bilo treba prilagajati z uporabo naprednih senzorjev. Tehniki so potrebovali mobilni laboratorij, ki bi lahko potoval od reaktorja do reaktorja in opravljal natančne popravke. Prav zato je bil uporabljen tovornjak Mercedes-Benz LK. To je bilo redko in drago vozilo z edinstveno opremo za Rusijo takrat. Z vozilom so upravljali štirje tehniki, ki pa so ob nesreči umrli zaradi zastrupitve s sevanjem, ko so poskušali tovornjak spraviti z območja nesreče.

Ta tovornjak je bil star le nekaj mesecev, ko se je znašel pred virom katastrofe, Černobilskim blokom štiri. Ko je reaktor eksplodiral, je bil tovornjak v neposredni bližini. Mercedes in njegova štiričlanska posadka je bila prekrita z radioaktivnim prahom in reveži se ne bi rešili niti če bi se umaknili iz neposrednega kraja eksplozije. Toda tehniki so zanemarili varnost in poskušali mercedesa izvleči iz območja nesreče.

Tu se zgodba konča, saj razen usode tehnikov ni omenjeno nič drugega. Ali so rešili Mercedesa in kje je na koncu končal, ni znano. Kot veste, je imela ZSSR dolgo tradicijo prikrivanja dogodkov, ki so se ji zdeli občutljivi. Lahko bi sklepali, da enaka navada velja tudi za današnjo Rusijo …

Kratko zgodbo o kamionu si lahko ogledate na spodnji povezavi.