Gospodarska vozila

Scania v službi reševalcev

Scania je podarila edinstveno reševalno vozilo Scania R410 EURO 6 z nadgradnjo pri Groth Kaross AB. Vozilo je dolgo 10 m in visoko 3,5 m in ima tudi prostor za dva inkubatorja. Reševalno vozilo uporabljajo pediatri iz univerzitetne bolnišnice Karolinska, ki pomagajo otrokom iz različnih delov Švedske.

»Veliki rešilni avtomobil« zdravstvene službe v Stockholmu je bil zgrajen na Scania šasiji in je registriran kot avtobus, saj ima več kot devet sedežev + posteljo za pacienta. Prevoz pacienta vedno prinaša resna tveganja, še posebej ko gre za intenzivno nego, zato je podrobna izdelava tovornjaka in testiranje vseh njegovih lastnosti ter funkcionalnosti trajalo kar tri leta.

Rastoče povpraševanje po velikih prevoznih sredstvih v zdravstvenem sektorju je posledica vse večje zdravstvene oskrbe. Če je potrebno izvesti bolj zahtevne ukrepe ali meritve, se lahko vozilo ustavi, saj skupaj s pogonom na dizel ter akumulatorji omogoča 24-urno neprekinjeno delovanje. Oskrba s kisikom navadnega reševalnega vozila znaša 1000 litrov, medtem ko je v tem vozilu za intenzivno nego 12.000 litrov.

V rešilcu so bili opravljeni različni testi za preobremenitve in trdnost talne konstrukcije, sedežev in nosilcev. Vanj je nameščeno zadnje dvigalo, možno pa je tudi prosto premikanje v kabini in spreminjanje postavitve sedežev. “Varnostna vprašanja so bila za nas prednostna naloga pri načrtovanju naložb v prevoz intenzivne nege na območju Stockholma,” dodaja Christan Strand, ki je reševalcev in upravljavec vozil na postaji Solna že 13 let.

Vozilo ima napreden sistem zaviranja v sili z radarjem in kamero, 360-stopinjsko vzvratno kamero, storitev za samodejno poravnavanje, litij-ionske baterije in dodatni sistem za napajanje v sili do 10 ur.