Gospodarska vozila

Prva komercialna uporaba velikih električnih dostavnikov v Sloveniji

MAN Truck & Bus Slovenija je v decembru 2019 dal na razpolago tri električne dostavnike MAN eTGE izbranim partnerjem, slednji pa jih bodo uporabljali v praksi.

Statistično gledano 70 % lahkih gospodarskih vozil v urbanih okoljih prevozi manj kot 100 km na dan. Tudi povprečne hitrosti takega prometa so nizke. MAN eTGE tako ponuja idealno rešitev za uporabo električnih dostavnih vozil v mestih. Električni dostavnik MAN eTGE v letu 2020 prihaja na slovenski trg, s čimer se tudi pri nas odpirajo vrata za trajnostno mobilnost v dostavnem prometu v urbanih središčih.

Pošta Slovenije bo električni dostavnik MAN eTGE uporabljala za dostavo in prevzem paketov v mestu Maribor. Hkrati bodo naredili še korak naprej in bodo električno vozilo ter njegove posebnosti, ki jih vnaša v urbani promet, predstavili najmlajšim generacijam v okviru javnosti že znanega projekta Božičkova pošta. Poštar Pavli bo tako letos s svojim električnim MAN-om eTGE zbiral pisma namenjena Božičku na okolju prijazen način. Hkrati pa bo s kratkimi predstavitvami v vrtcih otroke pripravil na električno mobilnost, ki prihaja. Električna vozila so namreč skoraj neslišna zaradi česar je v prometu potrebna dodatna previdnost predvsem pri najmlajših.

Občina Bled z vsemi svojimi zavezami, projekti in ukrepi vsekakor sodi med najbolj zelena in trajnostno usmerjena območja ne le v Sloveniji pač pa na celem svetu, kar dokazujejo številna mednarodna priznanja na tem področju. Hkrati sodi občina Bled po številu polnilnic za e-vozila v sam slovenski vrh.

Električni kombi MAN eTGE za prevoz potnikov se tako idealno vključuje v blejsko zeleno zgodbo in to v najprimernejšem času – v času decembrskih praznikov, času veselja in zabave.

Klemen transport predstavlja eno večjih in uspešnejših slovenskih transportnih podjetij. Podjetje se ponaša s sodobnim voznim parkom in ekološko ozaveščenimi storitvami, ki jih ponujajo strankam tako v Sloveniji kot po Evropi. Vozni park podjetja sestavlja 250 modernih tovornih vozil. Preizkušanje električnega dostavnika bo tako prvi korak v smeri elektrifikacije voznega parka za potrebe dostave v urbana središča, saj podjetje Klemen Transport opravlja tudi prevoze v mikro-distribuciji. Podjetje se prav tako že veseli testiranja prvega električnega tovornjaka MAN eTGM, ki se pripravlja na serijsko proizvodnjo. Na ta način bodo v podjetju nadaljevali z vizijo trajnostnega razvoja in sledenjem trendom za zmanjševanje ogličnega odtisa oziroma zmanjševanje izpustov CO2 ter s tem aktivno prispevali k varovanju našega okolja. Podjetje Klemen transport bo električni dostavnik uporabljalo za lastne logistične potrebe ter dostavo po Ljubljani, ki je z vidika kratkih relacij potencialno najbolj obremenjujoča za okolje, zato bodo s tem korakom še dodatno pripomogli k čistejšemu zraku in zmanjševanju obremenitve okolja.

Po besedah Tanje Činč, vodje marketinga in odnosov z javnostmi v podjetju MAN Truck & Bus Slovenija, je bila s stališča MAN-a predaja vozil eTGE izbranim partnerjem za trajnostno mobilnost v mestih in njihovo praktično preizkušanje, priprava na lansiranje električnega dostavnika MAN eTGE, ki januarja 2020 prihaja na Slovenski trg.