Gospodarska vozila

Prišel je novi ID Buzz

Minilo je pet let, odkar je Volkswagen na avtomobilskem salonu v Detroitu predstavil koncept ID Buzz in s tem naznanil, da bi svet lahko uzrl sodobno različico verjetno najbolj zanimivega kombija v zgodovini. ID Buzz, ki je iskal navdih v legendarnem modelu Type 2, je v naslednjih nekaj letih prejel veliko različnih konfiguracij in sedaj je pripravljen za prodajo. Pri nas je na voljo za dobrih 61 tisočakov.

Buzz nagovarja najrazličnejše kupce – družine, ljudi, ki potrebujejo veliko prostora za svoje hobije, pa tudi podjetnike in obrtnike. ID. Buzz bo priljubljena izbira za sedanje voznik SUV-jev in enoprostorcev, pa tudi za ljubitelje Bullija, ki se želijo voziti na električni pogon. Volkswagen na trg pošilja kar dve izvedbi hkrati in sicer model za prevoz potnikov in ID Buzz Cargo, dostavno vozilo s prtljažnim prostorom, ki ima prostora za prevoz tovora na dveh standardnih paletah. Z dolžino 4,71 metra je le malo krajši od multivana, je pa precej močnejši, saj elektromotor, ki poganja zadnja kolesa razvije 150 kilovatov (204 KM) in takojšnji navor 310 Nm.

Moči je res v izobilju, a je največja hitrost omejena na 145 kilometrov na uro, predvsem zaradi povečanja dosega. Le ta naj bi znašal 425 kilometrov z baterijo, ki premore 77 kilovatov elektrike.Baterija se lahko polni na različnih polnilnicah vse do moči 170 kWh, kjer se napolni v pol ure. Oba modela je na združljivih hitrih polnilnih postajah (DC) mogoče polniti tudi s funkcijo “Plug & Charge”; prek polnilnega vtiča lahko komunicirata s polnilno postajo, tako da aktivacija in obračun potekata avtomatsko, brez polnilnih kartic ali aplikacij.

Prostorni ID. Buzz je kot minibus idealen tako za družino in prosti čas kot tudi za poslovno uporabo. Voznik in sovoznik sedita na enojnih sedežih, ki sta serijsko opremljena z nastavljivim naslonom za roke na notranji strani. Zadaj je trisedežna klop, ki je deljiva v razmerju 40 : 60 in ima poklopno naslonjalo. Poleg tega lahko oba elementa sedežne klopi vzdolžno pomikate za 150 mm in tako po potrebi pridobite več prostora za noge ali prtljago. Minibus ima serijsko dvoje drsnih vrat. Pod velikimi zadnjimi dvižnimi vrati je – ko v vozilu sedi pet oseb – 1.121 litrov prtljažnega prostora (naložen do zgornjega roba naslonjal v drugi sedežni vrsti). Če drugo sedežno vrste podrete, se prostornina prtljažnika poveča na 2.205 litrov.

Z modelom ID. Buzz Cargo prihaja na trg eden najsodobnejših dostavnikov na svetu. Serijsko je na voljo s tremi sedežnimi mesti v vozniški kabini: voznikovim sedežem in dvosedežno klopjo na sovoznikovi strani. Po želji je na voljo tudi enojni sedež za sovoznika.

Za sedeži je fiksna predelna stena, ki kabino ločuje od tovornega prostora. Ta predelna stena je opcijsko na voljo z oknom in/ali odprtino za prevoz daljših predmetov. Tovorni prostor ima kapaciteto 3.900 litrov in omogoča prevoz dveh euro palet. ID. Buzz Cargo je opremljen z zadnjimi dvižnimi vrati, ki imajo velik kot odpiranja, in drsnimi vrati na sovoznikovi strani. Opcijsko je dostavnik na voljo z dodatnimi drsnimi vrati na voznikovi strani in zadnjimi krilnimi vrati.

Žal ima priljubljenost tudi svojo ceno. V Sloveniji se prične pri 61.483 evrih, dostavna različica pa stane 56.081 evrov. A vseeno je novinec očitno zaželen, saj so vse kvote že razprodane, prvi pa ga bodo lahko vozili šele prihodnje leto.