Prepoved prehitevanja za tovornjake

V Sloveniji že velja prepoved prehitevanja za tovornjake na severni ljubljanski obvoznici ter na ostalih odsekih avtoceste v prometnih konicah med 6. in 9. uro ter med 14. in 17. uro. Po novem letu pa naj bi prepoved prehitevanja veljala cel da na celotni dolži avtoceste A1 od Kopra do Šentilja.

Omejitev prehitevanja za težke tovornjake (z nekaterimi izjemami) so pristojni sprejeli že leta 2007, leto kasneje pa so prepoved omejili na čas največjih prometnih obremenitev. Sedaj je Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec na svojem Twitter profilu sporočil, da bo z začetkom leta 2021 na avtocesti A1 tovornim vozilom, ki so težja od 7,5 tone, podnevi prepovedano prehitevanje. “Tako bomo zagotovili boljšo pretočnost in večjo varnost,” je dejal in dodal: “Prehitevanje bo tovornim vozilom dovoljeno le na odsekih, kjer so trije vozni pasovi.”

Tovornjaki lahko po trenutni ureditvi na avtocestah in hitrih cestah prehitevajo tam, kjer to ni prepovedano s prometno signalizacijo. Zagrožena globa za kršilce znaša 300 evrov.

Agencija za varnost prometa (AVP) je sicer pred mesecem dni v sklopu nacionalne preventivne akcije za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov izpostavila najpogostejše ugotovljene kršitve. Pri voznikih tovornih vozil so poleg kršitev, povezanih s prekoračitvijo hitrosti, uporabo mobilnega telefona, neuporabo varnostnega pasu ter nepravilnostmi na tovoru, zaznali tudi nepravilnosti pri prehitevanju.