Gospodarska vozila

BMW in Iveco za čistejše okolje

Tovornjak za naš planet; NOx:  – 60 %, trdi delci:  – 99

Ogljični odtis je danes vse bolj pomemben, zato se tudi veliki proizvajalci trudijo znižujejo stopnjo onesnaževanja. En način je tudi uporaba plina za pogon tovornjakov, ki transportirajo sestavne dele v in iz tovarne.

Nemški proizvajalec avtomobilov BMW Group, se je v okviru projekta »Innovation and Industry 4.0« povezal z Italijanskim Ivecom ter za svoje logistične operacije najel tovornjake s pogonom na plin. Za testne namene so pri BMW-ju najeli tovornjak Stralis NP 460, prirejen za mednarodne prevoze tovora. V testenem obdobju je Iveco Stralis NP deloval na krožni poti dolgi 530 km, med obratom Magna v Avstriji in Regensburg v Nemčiji.

BMW Group se je za Iveco odločil, ker ima Italijanski proizvajalec že bogate izkušnje z uporabo naravnega utekočinjenega zemeljskega plina, kot pogonski derivat za težka tovorna vozila. Ob tem Iveco danes nudi najmočnejši serijski tovornjak za mednarodne transporte, ki ga poganja plin in ki se s svojimi zmogljivostmi ter porabo lahko primerja oz. celo prekaša vlačilce katere poganja dizel.

Z uporabo utekočinjenega zemeljskega plina je možno pri stroških goriva privarčevati tudi do 40 %, poraba goriva je nižja za 15 % glede na dizel, še posebej nizke pa so emisije CO2 in NOx, ob tem pa je delovanje motorja izredno tiho, trdih delcev pa praktično ni!