Gospodarska vozila

Bo Nikola TRE prihajali iz Ulmu

Že pred časom smo pisali, da sta se povezala CNH Industrial in Nikola Motor Company, z namenom izdelave električnega tovornjaka Nikola TRE.

V to strateško partnerstvo je italijanski CNH prevzel za 250 milijonov dolarjev delnic od Nikole. Na osnovi tega partnerstva bodo v Ulmu pričeli izdelovati tovornjak Nikola TRE s pogonom na baterije (BEV), kmalu za tem pa naj bi razvili tudi tovornjak s pogonom na gorivne celice.

Za proizvodnjo so izbrali Ulm, kjer ima Iveco svojo tovarno in jo želi narediti za vodilno tovarno pri proizvodnji gorivnih celic, predvsem na račun visokokvalificirani delovni sili in velikim raziskovalnim laboratorijem. V prvi fazi bo izvedena nadgradnja proizvodnega pogona v Ulmu, kjer planirajo pričetek proizvodnje že čez eno leto, prve dobave modela Nikola TRE pa že nekaj mesecev kasneje.

Nikola TRE je zasnovan na platformi novega Iveca S-way, kar bo skrajšalo razvojne procese, prve testne vožnje pa naj bi se opravile že letos jeseni, tako da bi kakšen prototip lahko videli že letos jeseni v Hannovru, na sejmu IAA.

Prvi model, ki naj bi ga pričeli izdelovati bo vlačilec 4×2 z modularnimi baterijami s skupno kapaciteto 720 kWh in elektromotorjem z močjo 480 kW. Leta 2023 pa naj bi na trg prišla tudi izvedba s pogonom na gorivne celice.