Gospodarska vozila

Nemška vlada sofinancira vgradnjo umivalnikov v kabine skozi program De-minimis

Poleti se veliko govori o vgradnji parkirnih klimatskih naprav, ki voznikom olajšajo počitek v kabini. Poleg tega se vse več govori o nezadostnih sanitarijah, ki bi jih lahko nadomestili z ustrezno kabinsko opremo. Medtem se v Nemčiji – popolnoma brez reklame – izvaja program »De-minimis«, ki omogoča nakup tovrstnih naprav z državnimi sredstvi.

Program je namenjen podjetjem, ki pri svojem poslovanju uporabljajo tovorna vozila s skupno maso nad 7,5 ton. Prijave je potrebno oddati do konca septembra in država bo sofinancirala vgradnjo opreme do 2000 evrov za eno tovorno vozilo. Celoten seznam možnih nakupov je na voljo na spletni strani BAG in med drugim omenja tudi “ergonomsko opremo za voznikovo delovno mesto”, ki izboljšuje udobje v kabini. Tu so denimo parkirne klimatske naprave, hladilniki ali kakovostnejši sedeži, sofinanciranje pa lahko zajema ne le njihov nakup, ampak tudi lizing ali najem.

Še posebej zanimiva pa je možnost prijave na razpis za opremo kabine z umivalnikom, domačim pohištvom, kavčem namesto sedeža in veliko mizo. Podjetje Dietrich, ki ponuja tovrstno nadgradnjo za Renault Trucks in Volvo Trucks, je možnost vgradnje uradno objavilo na Facebooku. Tam trgovec spodbuja prevoznike k naročanju opreme z državnim financiranjem in celo nudil pomoč pri pripravi zahtevkov za sofinanciranje.

Kot že omenjeno, se program »De-minimis« izvaja brez večje publicitete, zato smo presenečeni, kako dolg je seznam opreme, ki jo je mogoče financirati. Le upamo lahko, da bi podobne finančne injekcije lahko ponudila tudi naša vlada.