Gospodarska vozila

Nagrade za inovacije za avtobuse Mercedes-Benz

Odličen rezultat s tremi prvimi mesti pri letošnjem izboru bralcev strokovne revije busplaner založbe Huss iz Münchna: inovativne in okolju prijazne tehnologije avtobusov Mercedes-Benz eCitaro fuel cell in Intouro K ter asistenta za zaviranje v sili Active Brake Assist 5 podjetja Daimler Buses so slavile v treh kategorijah in prejele nagrado busplaner Innovationspreis 2023. Pri letošnjem izboru bralcev je sodelovalo skoraj 4000 prevoznikov in avtobusnih podjetij. Podelitev nagrad je potekala 13. julija 2023 v restavraciji Aumeister v angleškem vrtu bavarske prestolnice.

1. mesto za eCitaro fuel cell: e-mobilnost z gorivno celico za velike dosege

Bralci strokovne revije busplaner so popolnoma električni zgibni avtobus Mercedes-Benz eCitaro fuel cell s podaljševalnikom dosega z gorivno celico na osnovi vodika razglasili za zmagovalca v kategoriji »Električni avtobusi: 18 m«. Okolju prijazno vozilo je strokovno podkovane bralce prepričalo s prepričljivim dosegom pribl. 350 kilometrov, polniti pa ga je mogoče prek vtiča v garaži.

Ker je zgibni avtobus eCitaro fuel cell, ki vozi brez lokalnih izpustov, zadovoljil želje prevoznih podjetij po velikih dosegih za pokrivanje daljših poti v linijskem prevozu, lahko v voznih parkih javnega potniškega prometa v mestih domala brezhibno nadomesti mestne avtobuse z motorjem z notranjim zgorevanjem. Temelji na akumulatorskem električnem pogonu z najsodobnejšo tehnologijo akumulatorjev NMC 3. Za večji doseg poskrbi gorivna celica, ki iz vodika proizvaja električni tok in zagotavlja moč 60 kW. Zaradi pravilne razporeditve teže je omogočena velika potniška zmogljivost.Daimler Buses prek na novo ustanovljene družbe Daimler Buses Solutions GmbH po želji zagotovi tudi polnilno infrastrukturo, upravljanje polnjenja in upravljanje voznega parka – po izbiri modularno ali v celoti na enem mestu.

 

1. mesto za medkrajevni avtobus Intouro K: okretnost, varnost in visoka transportna zmogljivost

Na najvišjo stopničko se je zavihtel tudi posebej okreten medkrajevni avtobus Mercedes-Benz Intouro K, ki so mu bralci revije busplaner dodelili nagrado busplaner Innovationspreis 2023 v kategoriji »Dizelski avtobusi in avtobusi CNG (mestni/medkrajevni)«. S »kratko« dolžino 10,75 metra na dveh premah, do 47 potniškimi sedeži, številnimi visokoučinkovitimi sistemi za pomoč vozniku najnovejše generacije in veliko napravo za prikaz cilja vožnje je Intouro K sodoben medkrajevni avtobus za urejene vozne parke.

 

1. mesto za Active Brake Assist 5: zaviranje s polno silo pri nevarnosti trka

V kategoriji »Oprema vozila in asistenčni sistemi« je največje število točk in s tem prvo mesto pri izboru bralcev 2023 dosegel asistent za zaviranje v sili Active Brake Assist 5 (ABA 5). ABA 5 je osrednji mejnik integralnega varnostnega koncepta Daimler Buses, ki v avtobusih znamk Mercedes-Benz in Sestra zagotavlja največjo možno varnost.

ABA 5 deluje s kombinacijo sistema radarjev in kamer in lahko kot edini tovrstni sistem izvaja samodejna zaviranja s polno silo do mirovanja vozila tako pri mirujočih in premikajočih se ovirah kot pri premikajočih se pešcih in osebah, ki se nenadoma ustavijo.