Gospodarska vozila

Motorji novih tovornjakov DAF pripravljeni na biogoriva

Poleg uvedbe celotne serije popolnoma električnih tovornjakov in razvoja vodikove tehnologije DAF pripravlja svoje motorje z notranjim zgorevanjem na nove vrste goriva za nadaljnje zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida.

HVO (Hydrotreated Vegetable Oil), to je rastlinsko olje, obdelano z vodikom in je biogorivo najnovejše generacije, ki omogoča zmanjšanje emisij CO₂ do 90 % in se lahko odlično uporablja v vseh DAF tovornih vozilih nove generacije. Ta vrsta biogoriva je proizvedena iz odpadkov in maščob iz živilske industrije. Trenutno je najbolj trajnostno gorivo na trgu za dizelska tovorna vozila in ponuja do 90-odstotno zmanjšanje emisij CO₂ v primerjavi z običajnim dizelskim gorivom. Za razliko od prejšnjih generacij biogoriv HVO nima vpliva na proizvodnjo hrane.

Poleg okoljskih koristi je še ena pomembna prednost ta, da se HVO lahko uporablja v tovornjakih DAF brez kakršnih koli predelav vozila, hkrati pa ohranja odlično zmogljivost tovornjaka, kot tudi servisne intervale do 200.000 kilometrov, kar je idealno za transport na dolge razdalje.