Gospodarska vozila

Lov na preveč svetlobnih teles

V ponedeljek so na nemški avtocesti A81 opravili pregled svetlobnih teles na vozilih. Z avtoceste so odstranili sedem vozil, med njimi tudi lahko gospodarsko vozilo Sprinter.

Med pregledom so iskali kakršna koli odstopanja od tovarniške osvetlitve, vključujoč napačno barvo luči, neoriginalne vgradnje ali preveliko število svetil. Vsi zaustavljeni vozniki so prejeli kazen 180 evrov, lastniki pa bodo prejeli kazen za tehnično  neizpravno vozilo. Vsem je bila tudi prepovedana nadaljnja vožnja, dokler vozila ponovno ne uskladijo s predpisi.

Po oceni policije vse takšne spremembe niso dovoljene in lahko ogrozijo druge udeležence v prometu, kar lahko povzroči napačno odčitavanje vizualne signalizacije. Pri tehničnem pregledu jih je treba obravnavati kot resne pomanjkljivosti na vozilih. Prevoznik je odgovoren za vozilo da je v dobrem tehničnem stanju. Če zaradi izrečene prepovedi vožnje blaga ne bo mogel pravočasno dostaviti, je to prevoznikova krivda. Poleg tega ima lahko v primeru prometne nesreče težave s pridobitvijo celotne odškodnine.