Gospodarska vozila

Krone vario liner 2.0

Več stabilnosti, boljše in hitrejše upravljanje ter s tem večjo učinkovitost pri prevozu tovora obljublja nova dvonadstropna prikolica, ki jo je nedavno predstavil Krone.

Polpriklopnik s ponjavo imenovan Vario Liner je posebej zasnovan za uporabo v HUB in linijskih transportih. Ponuja do 62 paletnih mest na dveh nivojih in je s certifikatom Code XL odobren tudi za transport ADR. Predstavitev novega polpriklopnika v ELVIS-HUB v Knüllwaldu je pomenila tudi uradni začetek prodaje. Inovativna dvonadstropna prikolica je bila razvita v tesnem sodelovanju s podjetjem ELVIS. »Novi Vario Liner je učinkovit odgovor na vsakodnevne izzive v HUB-u in rednem prometu!« pravi Nikolja Grabowski, izvršna direktorica ELVIS AG.

»Ne samo, da sprejme več tovora kot njegov predhodnik, ampak ga je mogoče še hitreje naložiti in razložiti. Zaradi tega je bolj ekonomičen in zmanjšuje emisije CO2, povezane s transportom!«, dodaja. Novo razviti polpriklopnik, ki ga je konfiguriral ELVIS v tesnem sodelovanju s proizvajalcema gospodarskih vozil KRONE in Wiese, je mogoče naložiti tako s strani kot skozi zadnja vrata. Ta koncept skrajša čas, potreben za nakladanje in razkladanje kakršnega koli tovora, na minimum in v kombinaciji z dvonadstropnim sistemom zagotavlja tudi nizko stopnjo poškodb.

Drugi nivo, ki ga je mogoče variabilno prilagajati po segmentih, ne le poveča število paletnih mest na 62, temveč tudi prepreči nepravilno zlaganje in poškodbe blaga zaradi prevelikega pritiska. Nastavitev višine posameznih elementov za drugi nivo se izvaja z viličarjem. Za zagotavljanje varnosti v vsakem trenutku so segmenti opremljeni z elektronsko ključavnico, ki preprečuje nenamerno nastavitev. To lahko sprostite le tako, da viličarske roglje vstavite v srednje talne reže vsakega nivojskega segmenta. Vozniku ni več treba nastavljati ročno, kar bistveno izboljša njegovo varnost in udobje med nakladanjem.

Delo s tem polpriklopnikom je zelo preprosto, dovolj je kratko navodilo. Eugen Friesen, vodja projekta in glavni inženir oblikovanja pri Wiese GmbH & Co. KG: »Oprema prikolice kot dvonadstropne različice je odločilen dejavnik pri izboljšanju izkoriščenosti vozila. Na primer, paletizirano blago in dolgo blago je mogoče prevažati istočasno in varno!« Z namestitvijo težjih tovorov na spodnji nivo in lažjih tovorov na zgornjem nivoju lahko dosežemo tudi nizko težišče, kar spet pozitivno vpliva na vozne lastnosti in poveča varnost. Da bi zmanjšali celoten proces nakladanja tudi pri dolgem tovoru, je Vario Liner standardno opremljen z dvižno streho, ki omogoča hitrejši dostop do zgornjega nivoja. S tem tudi lažje in hitreje pritrdimo tovor.

Možnost nakladanja do 62 palet bistveno poveča učinkovitost in zmanjša stroške na kilometer. Kar zadeva okolje, se porabi manj goriva na prepeljano tono in zmanjšajo se emisije CO2.