Gospodarska vozila

Izbrali smo najbolj trajnostne avtobuse 2024

Avtobus MAN Lion’s City 10 E, IVECO BUS Crossway LE Elec in SETRA TopClass S 515 HDH so prejemniki nagrad za trajnostni avtobus 2024 v kategorijah mestni, primestni in turistični avtobus.

Osemčlanska komisija iz različnih evropskih držav, med njimi smo tudi mi (revija Tranzit), je nagradila vozila, ki predstavljajo vrhunec trajnostnih prometnih rešitev in utelešajo zavezanost k bolj zeleni in trajnostni prihodnosti za celotno industrijo. Ocene upoštevajo nove tehnologije, varnost, učinkovitost, udobnost, visoko povezljivost in nizko stopnjo onesnaževanja. Skrben postopek izbire in glasovanja zagotavlja, da so v izbor prišla le najbolj inovativna in obetavna vozila, kar poudarja zavezanost industrije napredku in trajnostnosti.

 

Nagrada za trajnostni avtobus Urban: MAN Lion’s City 10 E

V kategoriji mestnih avtobusov so se za naslov potegovali Karsan aATA Hydrogen, MAN Lion`s City 10 E, Solaris Urbino 18 Hydrogen, Iveco Bus E-Way, Otokar e-Kent. Žirijo je najbolj prepričal MAN Lion’s City 10 E, ki s svojo učinkovitostjo zadovoljuje kritični tržni segment mestnih avtobusov, saj ponuja zelo dobro potniško zmogljivost do 80 ljudi. Njegova lahka zasnova in kompaktna velikost 10,6 metra ter majhen obračalni krog omogočajo dobro okretnost v mestnem prometu. Močan elektromotor se ponaša z največjo močjo 240 kW. Lastni razvoj tega motorja MANu zagotavlja prepoznavnost na trgu e-avtobusov, kjer se številni konkurenti zanašajo na sestavne dele drugih dobaviteljev. Ta interna inovacija ne prispeva le k boljši zmogljivosti avtobusa, temveč poudarja zavezanost MANa k nižjemu ogljičnemu odtisu v celoti.

Nagrada za trajnostni avtobus Intercity: IVECO BUS Crossway LE Elec

V kategoriji medkrajevnih avtobusov smo žirantje izbirali med Mercedes Inturo k Hybrid, Otokar territo CNG, Setra Multiclass S 515 LE Hybrid, Temsa LB E in Iveco Bus Crossway LE Elec. Žirijo je prepričal ravno slednji, saj predstavlja velik korak naprej na področju oblikovanja in tehnologije. Izkorišča moč lastnih NMC baterij iz FPT Industrial in se ponaša s kar 485 kWh močno baterijo (69 kWh na modul) in opcijskim priročnim polnjenjem s pantografom. Z največjo močjo 310 kW in neprekinjeno močjo 185 kW ter največjim navorom 3000 Nm zagotavlja izjemno zmogljivost v vsakodnevni uporabi. Pomemben je tudi celoten komplet ADAS sistemov varnosti, do konca leta 2024 pa bo namesto ogledal opremljen tudi s tehnologijo kamer, kar bo izboljšalo varnost in učinkovitost. Poleg tega je Crossway pripravljen za vgradnjo sistema HVAC (ogrevanje, prezračevanje, klimatizacija) na nižji ravni CO2.

 

Nagrada za turistični trajnostni avtobus: SETRA TopClass S 515 HDH

V največjem razredu turističnih avtobusov so bili finalisti sledeči: Irizar i6S Efficient Hydrogen, Setra Top Class S 515 HDH, Van Hool T16 Astron in Temsa T545 SE. Zmago si je prislužila Setra TopClass S 515 HDH, ki je žirante prepričala s pionirskim napredkom na področju aktivne varnosti in tehnologije za pomoč vozniku. Ta avtobus najnovejše generacije, ki je bil predstavljen konec leta 2022, ni prejel le subtilne estetske izboljšave, temveč je doživel tudi znatno preobrazbo programske opreme. Uvedba polavtonomnega sistema vožnje Active Drive Assist 2 predstavlja mejnik v avtobusni industriji. Ta sistem znatno povečuje varnost, saj samodejno zagotavlja, da ostane vozilo na svojem voznem pasu in vzdržuje varno razdaljo do drugih vozil. Nagrada je tudi dokaz zavezanosti Setre k izboljšanju trajnostnosti in varnosti v svetu turističnih avtobusov.