Gospodarska vozila

Izboljšana paleta DAF tovornjakov

Pred zbranimi novinarji je DAF v Barceloni predstavil posodobljeno paleto svojih tovornjakov v seriji CF in XF ter dodal skupaj 11 novih konfiguracij za 2, 3, in 4 osne šasije ter vlačilce. Novi tovornjaki so učinkovitejši, imajo do 7 % nižjo porabo ter od 100 do 250 kilogramov povečano nosilnost.

Motorna paleta je preverjena in jo sestavljata Paccar MX 11 in MX 13 motor, ki ponujata še več moči in navora, uvaja pa se funkcija Multi Torque, ki poveča navor, ko je menjalnik v najvišji stopnji prenosa. Za prenos skrbi novi TraXton avtomatiziran menjalnik, z zmanjšanim trenjem in bolj gladkim prestavljanjem. Da bi se znaižala poraba ima voznik na voljo nekaj programov: Standard Transport, Liquid Transport, Heavy Haulage in Eco Combi, pri gradbenih tovornjakih pa bo še dodaten program Off-Road.

Hkrati pa so predstavili tudi posodobljeno serijo LF tovornjakov, s katero bodo ojačali svojo pozicijo v razredu od 7 do 19 ton. Med večje novosti sodi tudi uvedba 4-valjnega 3,8 litrskega motorja, ki lahko razvija 115 kW/156 KM ali 127 kW/172 KM.