Gospodarska vozila

Evropska pristanišča so polna avtomobilov

Evropa izvaža veliko avtomobilov, vse več pa jih tudi uvaža. Na parkiriščih v pristaniščih je gneča, predvsem iz dveh razlogov – ker je manj nakupov in ker ni dovolj šoferjev, ki bi avtomobile prepeljali do končnega cilja.

Vsak avtomobil potrebuje približno deset kvadratnih metrov prostora, tudi ko samo stoji in čaka na transport. To pa je težava za pristanišča, specializirana za avtomobilski promet, kot je tudi Koper.

Luka Koper je na terminalu za avtomobile lani (2023) pretovorila rekordnih 900.000 vozil, s čimer so za skoraj 100.000 enot presegli dosedanji rekord pretovora vozil iz 2022. Mesečno so tako pretovorili slabih 80.000 vozil. Katere je potrebno tudi nekam parkirati, ko jih raztovorijo iz ladje. In ker avtomobili iz pristanišča odhajajo z zamikom, se na parkirišču kopičijo.

Povsod po Evropi je enako

Podobno je po vsej Evropi, saj so se stvari precej spremenile. Dolgo časa je bilo razmerje 80 % izvoz in nakladanje ter 20 % uvoz in razklad. V zadnjem času pa se je razmerje približalo na 50:50. Težava pa ni samo v številu novih uvoženih avtomobilov, temveč predvsem v tem, da jih iz pristanišča ne odpeljejo dovolj hitro.

V EU ugotavljajo, da električni avtomobili v Nemčiji težje najdejo kupce in dlje stojijo v pristanišču, odkar so odpravili državne subvencije državljanom za njihov nakup.

Obstaja pa še nekaj razlogov za kopičenje e-avtomobilov. Sprememba je predvsem v načinu prodaje, kjer, vse več proizvajalcev ponuja neposredno prodajo kupcem, torej avto ostane v pristanišču in ne v zastopniškem avtosalonu. Poleg tega se je povečalo skupno število avtomobilov, ki potujejo skozi evropska pristanišča. Resda predkoronska raven še ni dosežena, je pa vozil bistveno več kot med pandemijo v letih 2020 in 2021.