Gospodarska vozila

Ekstremno terensko gasilsko vozilo Unimog

Mercedes-Benz Special Trucks na letošnjem sejmu RETTmobil predstavlja gasilsko vozilo Unimog. S številnimi terenskimi funkcijami je vozilo zasnovano za delovanje na posebno zahtevnih terenih. Obiskovalci lahko na kraju samem dobijo strokovne nasvete o vozilu Unimog in njegovi široki paleti uporabe. Na sejmu RETTmobil bodo na ogled tudi druga reševalna vozila na osnovi Unimoga, kot je eno od 26 vozil Unimog U 5023 z logistično nadgradnjo za zamenljive module (GW-L KatS), ki jih je nedavno nabavila dežela Hessen. Vsakoletni sejem inovativnih rešitev na področju gasilske in reševalne tehnike bo potekal od 15. do 17. maja v Fuldi.

Terensko vozilo Unimog U 5023 ponuja vrsto tehničnih lastnosti, ki ga usposabljajo za delovanje na razgibanem terenu in zlasti za gašenje gozdnih požarov. Z visoko oddaljenostjo od tal, ki znaša 50 centimetrov, lahko Unimog prevozi številne ovire tudi na ekstremnih terenih in se zaradi velikih kotov rampe in klančin vzpenja po strmih pobočjih. Kombinacija posebnih terenskih pnevmatik in vgrajenega sistema za uravnavanje tlaka v pnevmatikah, ki omogoča hitro prilagajanje tlaka med vožnjo, zagotavlja oprijem na različnih površinah. Tako imenovana sposobnost brodenja do 1,2 metra kot dodatna oprema omogoča posadki, da se na primer pelje skozi reke ali uporablja svoje vozilo na poplavljenih območjih. Unimog je opremljen tudi s toplotno zaščito na vseh operativno pomembnih linijah, kar povečuje varnost reševalnih ekip in zanesljivost vozila v okoljih z visoko temperaturo.

Unimog U 5023 je opremljen z Rosenbauerjevo nadgradnjo, ki izpolnjuje zahteve za TLF 3000 v skladu z gasilskim standardom DIN-14530-22. Rezervoar ima prostornino 3.000 litrov, gasilno sredstvo pa se izpušča s pomočjo centrifugalne požarne črpalke FPN 10-2000 v skladu s standardom DIN EN 1028. Na zahtevo stranke je mogoče dodati tudi večje zmogljivosti črpalke in dodatne razpršilne palice. Dva prostora za opremo na vsaki strani in prostor za opremo v zadnjem delu vozila zagotavljajo potreben prostor za shranjevanje. Zložljive, nedrseče stopnice olajšajo dostop do prostorov za opremo, osvetlitev stopnic pa dodatno poveča varnost reševalnih ekip ponoči. Za delovanje v temi je v vozilu na voljo ambientalna razsvetljava s približno 5 000 lumni na meter, dodati pa je mogoče tudi drugo opremo, kot je svetlobni jambor.

Varjeni aluminijasti okvir nadgradnje Rosenbauer zagotavlja visoko stabilnost in nizko težo, medtem ko najboljša možna porazdelitev teže med sprednjo in zadnjo osjo ter nizko težišče optimizirata vozne lastnosti vozila. Pri nadgradnji je kot nagiba na zadnji strani 42 stopinj, kar omogoča tudi vožnjo po zelo zahtevnem terenu s spreminjajočo se topografijo.