Gospodarska vozila

Bauma 2109

V Münchnu se vsake tri leta odvije verjetno največji gradbeni sejem na svetu, kjer so prisotni tudi proizvajalci lahkih in težkih gospodarskih vozil. V času od 8. do 14. aprila pričakujejo prek pol milijona obiskovalcev iz več kot 200 držav.

Volksagen je prireditev izkoristil za predstavitev novega Transporterja 6.1.Novi Transporter 6.1 se v Münchnu predstavlja s paleto raznolikih karoserijskih izvedb, ki ji med konkurenco ni para: kot furgon in kombi ter kot enojna in dvojna kabina s kesonom.

Z novim Transporterjem je enostavnejši delovni vsakdan. Mednje sodita 230‑voltna električna vtičnica na voznikovem sedežu in predal s ključavnico pod dvosedežno klopjo na sovoznikovi strani. Poleg tega je na novo zasnovana tudi možnost prevoza daljših predmetov; sedaj jih je mogoče potisniti pod dvosedežno sovoznikovo klop (funkcija natovarjanja pod sedeži). Znamka Volkswagen Gospodarska vozila je delovno mesto v Transporterju 6.1 sistematično prilagodila zahtevam digitalnega sveta. Novost v ponudbi dodatne opreme je tretja generacija modularnega infotainment sistema (MIB3); novi sistemi omogočajo povsem nove aplikacije in spletne storitve. Najpomembnejši element opreme v novi arhitekturi električnega omrežja vozila je integrirana SIM‑kartica (eSIM). S to eSIM-kartico je omogočen nov nabor spletnih funkcij in storitev.

Transporter 6.1 bo na trg prišel z 2,0-litrskim turbodizelskim motorjem, ki v različnih izvedbah razvije moč 66 kW (90 KM), 81 kW (110 KM), 110 kW (150 KM) in 146 kW (199 KM). Vsi ti motorji izpolnjujejo zahteve emisijskega standarda Euro-6d-TEMP. Različici z močjo 110 kW in 146 kW bosta opcijsko na voljo s štirikolesnim pogonom (4MOTION). V sodelovanju s partnersko družbo ABT bo Transporter 6.1 poleg tega na voljo tudi kot brezemisijsko vozilo z močjo 82 kW (112 KM) in nosilnostjo skoraj 1,2 tone. Baterije s kapaciteto do 77,6 kWh mu bodo omogočale doseg prek 400 km (po kriterijih NEVC) – kar pomeni, da bodo električne različice kot nalašč za komercialno rabo v urbanem okolju.

Iveco je pred nekaj dnevi v Torinu predstavil novega dailya, sedaj pa je njegove izvedenke že predstavil tudi v Munchnu, zraven pa še različne primere gospodarskih vozil od urbanih gradbenih del do rudarstva.

MAN bo izkoristil sejem Bauma 2019 predvsem za predstavitev vozil in sistemov za pomoč vozniku, ki so združeni v poseben sklop za gradbeno industrijo. Poleg vozil z novimi motorji Euro 6 bo prvič na ogled delovna različica modela MAN TGE s težo od 3 to 5,5 tone. Predstavili bodo tudi nova varnostna sistema in sistema za pomoč vozniku MAN ComfortSteering in MAN LaneReturnAssist skupaj s sistemom VAS (Video Manoeuvring System).