Gospodarska vozila

Baterijske celice bodo kmalu prišle iz Mississippija

Cumminsova Accelera, Daimler Truck in Paccar so izbrli Mississippi kot lokacijo za proizvodnjo baterijskih celic. Od leta 2027 bodo baterije LFB za električna gospodarska vozila prihajale iz Amerike.

Cumminsova Accelera, oddelek New Power podjetja Cummins Inc., Daimler Trucks & Buses US Holding LLC in Paccar so izbrali okrožje Marshall v zvezni državi Mississippi kot prihodnjo lokacijo za proizvodnjo baterijskih celic. Glede na napoved bo skupno podjetje proizvajalo baterijske celice za električna gospodarska vozila in naj bi ustvarilo več kot 2.000 delovnih mest v proizvodnji. V primeru povečanega povpraševanja obstajajo možnosti za širitev. Tovarna z 21-gigavatno uro (GWh) naj bi začela s proizvodnjo baterijskih celic leta 2027.

 

Proizvodnja litijeve železove fosfatne baterije

Accelera, Daimler Truck in Paccar so septembra 2023 napovedali načrtovano skupno podjetje, ki bo ustvarilo visoko stopnjo razširljivosti in dostopa do stroškovno učinkovite in diferencirajoče tehnologije baterijskih celic ter podprlo tržno okrepitev srednje in težkih električnih gospodarskih vozil. Accelera, Daimler Truck in Paccar bodo imeli vsak po 30 odstotkov deleža. Podjetje se bo osredotočilo na tehnologijo litij-železovega fosfata (LFP) za uporabo v baterijskih električnih gospodarskih vozilih. EVE Energy bo prispeval svoje znanje o oblikovanju baterijskih celic in strokovno znanje o proizvodnji v prihodnjo tovarno baterijskih celic kot tehnološki partner v skupnem podjetju z 10-odstotnim lastniškim deležem. EVE Energy je eden vodilnih svetovnih proizvajalcev baterijskih celic LFP za avtomobilsko industrijo.