Gospodarska vozila

Barva vozila je pomembna

Pri nakupu vozila, pa naj bo to osebni avto, kombi ali tovornjak, je pomembna tudi barva. Pri osebnih vozilih sicer bolj kot pri tovornjakih, a tudi pri težkih gospodarskih vozilih si lastniki naročajo tovornjake v posebnih, za njihovo podjetje prepoznavnih barvah.

Med klasičnimi barvami je danes največ vozil pobarvanih v srebrno barvo, sledijo pa bela, siva in črna pa tudi temno modra. Med manj priljubljenimi barvami pa so žive barve kot recimo rumena in rdeča. Prodajalci zato naročajo vozila na zalogo v najbolj priljubljenih barvah, ker pa so okusi različni, so kupci pripravljeni na vozilo v posebni barvi počakati tudi nekaj mesecev.

Da je barva pomembna, so prepričani tudi proizvajalci in za vsako novo generacijo vozil pripravijo kakšno novo barvo. Tako so denimo DAFi kar nekako tradicionalno oranžni ali modri, Iveco je novega S-Waya predstavil v temno rdeči barvi, Švedi stavijo na sivo ali belo, nova generacija MANa pa je bila pobarvana v zlato barvo. Je pa res, da kasneje kupci tovornjake večinoma kupujejo v prepoznavnih barvah podjetja, še najraje pa kar bele ali sive s črnimi odbijači, ker je tako popravilo v primeru poškodbe najcenejše.

Zadnjo trditev bodo podkrepili tudi prodajalci, ki pravijo, da na izbiro barve vpliva tudi profil kupca. Poslovneži po navadi izberejo temnejše odtenke, kupci gospodarskih vozil prisegajo na svetlejše odtenke, medtem ko ljubitelji športnih avtomobilov še vedno prisegajo na vpadljive barve.

 

Kako na izbor vpliva praktičnost barve?

Znano je, da se praske in poškodbe, pa tudi umazanija najbolj opazijo na vozilih črne in temno modre barve. Niti bela barva ni najbolj hvaležna. Najmanj umazanije in poškodb pa se opazi na sivih vozilih.

Po statistiki je opaziti, da niti tatovi ne marajo vpadljivih barv. Največ ukradenih vozil je pobarvanih v črno, belo ali sivo barvo. Obstaja pa tudi povezava med barvo vozila in prometnimi nesrečami. Ponoči so vozila temnejših barv manj opazna in večja je verjetnost, da bodo udeležena v prometni nesreči. V pogojih dnevne svetlobe pa so najmanj varna vozila bele ali sive barve, saj se hitro zlijejo z okolico, kar naredi vozilo manj opazno. Bela barva je najbolj varna tako ponoči kot podnevi.

Za vse, ki prodajate vozilo, pa zopet velja, da se težje prodajo vozila, pobarvana v nestandardne barve. Precej težje boste prodali moder, rumen ali roza tovornjak kot denimo sivega, belega ali črnega.

Po barvi določimo osebnost

Psihoanalitiki so naredili analizo povezave barve vozila in njegovega lastnika. Preverite, kakšna osebnost ste:

  • Vsi, ki izberejo vozilo črne barve, so ambiciozne osebe, ki se navzven želijo prikazati kot uspešne in dominantne osebe. Črna barva označuje luksuz, manjšim in cenejšim vozilom daje noto energije in moči.
  • Lastniki rdečih vozil so odprte osebe in so impulzivni, dinamični, energični, pretežno mlajše osebe.
  • Srebrno barvo izbirajo osebe z občutkom za stil, pogosto zelo uspešne osebe.
  • Belo barvo izbirajo praktične osebe.
  • Rumeno barvo povezujemo z inteligenco, toploto. Lastniki imajo radi hitrejšo vožnjo, raziskovanje, optimizem.
  • Sivo barvo izbirajo zanesljive osebe in osebe z okusom. So pazljivi vozniki, umirjeni in pedantni.
  • Modra vozila izbirajo družabne in prijateljsko razpoložene osebe.