‘Vajeniški avto’ je Slavia

Scala je postala Slavia: udeleženci Škodine poklicne šole so se s poimenovanjem sedmega vajeniškega avta poklonili ustanovitvi današnjega podjetja Škoda Auto pred 125 leti. Václav Laurin in Václav Klement sta takrat svoja prva kolesa, ki sta jih razvila skupaj, prodajala pod blagovno znamko Slavia. Sedaj to ime nosi različica spider Škodinega kompaktnega modela Scala, ki je bil prvič osnova za projekt Škodine akademije, ki se odvija vsako leto od leta 2014. Unikatno vozilo so razvili in izdelali vajenci ter bo javnosti predstavljeno čez tri tedne.

Ali ste vedeli, da …

 

ime Slavia izvira iz slovanskega imena Slavia. To ime uporabljajo številna znana športna društva na Češkem, na primer češki nogometni klub Slavia Praga, ki je nedavno osvojil naslov prvaka. Njegov kapetan, Jan Bořil, je pred nekaj leti zaključil usposabljanje na Škodini poklicni šoli.

 

je prvotni pomen izraza Slavia alegorija slovanstva v slovanski mitologiji. Druge znane oblike imena so Slavie ali Slávie, v slovenščini tudi Slavija ali Slava.

 

je Slavia asteroid v glavnem asteroidnem pasu, ki ga je 18. maja 1972 odkril češkoslovaški astronom Antonín Mrkos v observatoriju Kleť blizu mesta Český Krumlov (koda IAU 046).

 

je Slavia znana praška umetniška kavarna v stilu 30. let prejšnjega stoletja na obrežju reke Vltava.