Avtomobilizem

Modelska uspešnica 4.0: novi Audi A3 Sportback

Z modelom A3 je Audi leta 1996 osnoval segment prestižnega razreda kompaktnih vozil. Modelska uspešnica sedaj na trg prihaja v svoji četrti generaciji, ki je športna, digitalizirana in celovito povezana. Pod napredno oblikovano karoserijo novega Audija A3 Sportback se skrivajo številne inovacije iz višjega razreda, na primer na področjih infotainmenta, podvozja in asistenčnih sistemov.

Kompaktna proporcionalna razmerja v kombinaciji s športnim dizajnom – to je novi Audi A3 Sportback. Na sprednjem delu dinamični značaj prestižnega kompaktnega modela zaznamujejo široka mreža hladilnika z enodelnim okvirjem in velike odprtine za zajemanje zraka. Inovacija so tudi digitalne dnevne luči matričnih LED-žarometov. Sestavlja jih točkovno polje v velikosti 3 x 5 LED-segmentov, ki prikazujejo posebne svetlobne grafike, zaradi katerih je Audi A3 prepoznaven že na prvi pogled. Športni in vrhunski dizajn je mogoče prepoznati tudi v notranjosti – na novem izbirniku prestav, okrasnih elementih iz aluminija ali karbona, markantnih vratnih kljukah in črni panelni optiki instrumentne plošče. Prvič so uporabljene sedežne prevleke iz recikliranih plastenk, ki se bohotijo s stilskimi kontrastni šivi.

Digitalizirani upravljalni elementi

Armaturna plošča v Audiju A3 Sportback je popolnoma osredotočena na voznika. Pri njej so uporabljeni znani elementi iz Audijevih modelov višjega razreda, poleg tega je serijsko opremljena z 10,1-palčnim zaslonom na dotik, ki je integriran na sredini armaturne ploš­če. Zaslon prepozna vnos črk s pisanjem z roko, podaja akustične povratne informacije in omogoča naravnoglasovno upravljanje. Tudi kombinirani instrument, ki ga voznik upravlja z večfunkcijskim volanom, je serijsko digitalen. Dodatne funkcije, kot je veliki prikaz navigacij­skega zemljevida, omogoča Audijev virtualni prikazovalnik. V različici Plus meri 12,3-palca in obsega tri različne prikaze, med njimi tudi grafiko s športnim videzom.

Uglajeni motorji

V Evropi bo novi Audi A3 Sportback na voljo s tremi motorji – z motorjem 1.5 TFSI z močjo 110 kW (150 KM) in motorjem 2.0 TDI, ki razvije moč 85 kW (116 KM) oz. 110 kW (150 KM). Vse agregate zaznamujeta izjemna vlečna sila in uglajen tek. Prvi motorji na trgu bodo opremljeni s sprednjim pogonom. Za prenos moči služi 6-stopenjski ročni menjalnik ali bliskovito hitri 7-stopenjski menjalnik S tronic, pri katerem je izbirna ročica sedaj izvedena kot kompakten izbirnik prestav. Voznik osnovne funkcije avto­mat­skega menjalnika upravlja tako, da potiska in vleče izbirnik.

Predprodaja novega Audija A3 Sportback se je v številnih evropskih državah začela marca 2020, prva vozila pa bodo kupcem v Sloveniji na voljo junija. Cena modela z motorjem 1.5 TFSI se začne pri 28.900 evrih.