Avtomobilizem

“TIME FIGHTERS” ZGODBA O EDINSTVENEM SODELOVANJU MED RENAULTOM IN GASILCI

Renault usposablja gasilce po vsem svetu, da jim pomaga prihraniti dragocen čas med reševanjem po hudih nesrečah, in s tem pomaga zmanjševati število žrtev prometnih nesreč.

Glavna dela tega pomembnega delovanja sta usposabljanje in vaje. To je naloga podpolkovnika Christopha Lenglosa iz gasilske in reševalne službe departmaja (SDIS) Yvelines, ki je delegiran in za polni delovni čas zaposlen pri Renaultu. Njegova pomočnica je Claire Petit-Boulanger, strokovnjakinja za terciarno varnost pri Renaultu, s katero potujeta po svetu, od Paragvaja do Češke republike, in znanje ter izkušnje Renaulta na področju varnosti prenašata udeležencem s:

  • konferencami,
  • vajami reševanja,
  • pravimi in računalniško simuliranimi vajami reševanja ukleščenih potnikov,
  • darovanjem vozil Renault za izvajanje vaj.

Gasilci sodelujejo že ob snovanju vozil. To sodelovanje je zaslužno za več inovacij:

 

 

  • »Fireman Access«:

To je poseben dostop, ki omogoča dovajanje vode v jedro visokonapetostnega akumulatorja električnega vozila in pogasitev v manj kot desetih minutah v primerjavi s tremi urami, ki se jih običajno potrebuje pri vozilih električnih vozilih in priključnih hibridih drugih znamk.

  • »QRescue«:

Koda QR, ki je serijsko nameščena na vsa Renaultova vozila od leta 2023 naprej, omogoča takojšen dostop do tehničnih podatkov o vozilu (vrsta motorja, lokacija akumulatorja …). Umestitev kode QR je strateško določena in usklajena z gasilci. Pomaga jim prihraniti do 15 dragocenih minut med nujnim reševalnim posegom.

  • »SD switch«:

Stikalo SD akumulator odklopi od visokonapetostnega električnega omrežja. Na vozilih Skupine Renault je nameščeno tako, da je za reševalne službe lahko dostopno in zanj ne potrebujejo posebnih orodij. Prav tako za dostop do tega stikala ni treba premikati območja medenice ponesrečencev, ki so v poškodovanem vozilu. Potekajo tudi raziskave drugih inovacij, na primer pri sedežih.

Vse te inovacije pomagajo gasilcem prihraniti dragocen čas v okviru »zlate ure«, prvih 60 minut po nesreči, ko se možnosti za preživetje ponesrečencev, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, a te ne dobijo pravočasno, zmanjšajo za 50 odstotkov. Ta »zlata ura« je ključna pri vseh prizadevanjih gasilcev in reševalcev za omejevanje posledic nesreč, prav tako pa tudi tovrstnih prizadevanj Renaulta.

 

»TimeFighters: vsaka minuta šteje« je dokumentarec skozi oči bratov Naudet

Da bi bolj osvetlili to dragoceno delo, sta Renault in agencija Publicis Conseil z 29. marcem začela svetovno kampanjo.

Agencija Publicis Conseil je pritegnila čuteče oči bratov Julesa in Gédéona Naudeta (režiserja nagrajenih dokumentarnih filmov o napadih 11. septembra 2001 v New Yorku, o terorističnih napadih 13. novembra 2015 v Parizu in o požaru v katedrali Notre-Dame v Parizu) in ju nagovorila, da posnameta film »TimeFighters: vsaka minuta šteje«.

Več dni sta spremljala življenja gasilcev iz gasilske enote Montigny-le-Bretonneux (departma Yvelines v Franciji) in prikazala obsežno sodelovanje med Skupino Renault in prvimi reševalci ob prometnih nesrečah.

Ker sta bila od nekdaj »navdušena nad gasilci in tveganji, ki jih sprejemajo, da bi rešili življenja«, sta bila brata Naudet nemudoma prevzeta z zamislijo, da bi snemala njihov vsakdanjik in njihove intervencije na terenu, prav tako pa tudi raziskovalno delo za izboljšanje predvidevanj nesreč in boljših načrtovanj reševanja.

Ta film skozi oči bratov Naudet odkriva zakulisje malo znanega sodelovanja med Renaultom in gasilskimi enotami in prikazuje poglavitne inovacije francoskega proizvajalca. Film bo spremljala kampanja v tisku, ki bo poudarila glavne osebe tega sodelovanja. Akcijo bo dopolnila kampanja na družbenih omrežjih, ki bo dodatno osvetlila Renaultova prizadevanja.

 

Renault zdaj ta napredek in znanje deli z vsemi

Orodja za usposabljanje gasilcev bodo predstavljena preko platforme #TimeFighters, ki bo dostop do njih omogočala kateremukoli gasilcu na svetu.

Preučuje se tudi možnost, da bi inovacije Skupine, kakršni sta »Fireman Access« in snemljivi nasloni sedežev, po načelu odprte kode postali prosto dostopni vsem proizvajalcem avtomobilov.

Zato, ker reševanje življenj zadeva vse!

 Film »Time Fighters: vsaka minuta šteje« si lahko ogledate na spletni strani: https://www.renault.si/odkrijte-renault/safety-renault.html#renault-in-gasilci