Avtomobilizem

Študija Renault 5 Prototype: pomežik z žarometoma

Oh, R5! Vsakdo pozna njegov navihan in uporniški pogled, ki je kmalu postal enako kulten kot sam avtomobil. Že leta 1972, v katerem je stekla prodaja Petke, je Renault ta pogled poosebil v sloviti oglasni risanki »Les aventures de Supercar« (pustolovščine Superavtomobila). Takrat ga je bilo videti tudi na cestah med promocijsko akcijo »Prenez le volant« (sedite za volan). S podobo zapeljivih oči, nalepljeno na žarometa, se je Renault 5 soočil s francosko javnostjo. Na študiji Renault 5 Prototype je Nicolas Jardin želel ponoviti prav ta značilen in pomenljiv pogled, s katerim bi ga pognal v prihodnost.

Od kultnega pogleda do njegove reinterpretacije

 Renault 5 Prototype je bil razkrit 14. januarja in napoveduje prihodnji serijski električni model, ki bo naslednik R5. O njem je bilo prelitega že kar precej črnila. Treba je reči, da so oblikovalci izvrstno reinterpretirali obliko in slog izvirnika iz leta 1972. Študija brez zatekanja v retro slog se ponaša s takoj prepoznavnimi geni kultnega prednika.

 

Tehnologija v službi izraznosti

Nazadnje je bila naloga na novo določiti ikoničen pogled modela R5 prepuščena ultra modernim postopkom. Tu velja zlasti omeniti tehnologijo vzorca iz svetilnih diod (LED matrix), ki omogoča vgradnjo programirane animacije, s katero luči »oživijo«. Nazoren primer tega je niz svetlobnih učinkov za dobrodošlico. Novi znak na avtomobilu se zasveti, kar sproži svetlobno animacijo, ki se nadaljuje v masko. Nato oživita žarometa, kot bi avto pomežiknil. Temu pomežiku se je bilo nemogoče odreči!

Tako imajo, najsi gre za njihovo obliko ali tehnologijo, prednje luči Renaulta 5 Prototype načeloma bolj malo skupnega s tistimi na modelu R5. A vendarle njegov pogled prepoznamo.