Avtomobilizem

Škoda Kodiaq kot heliodrom

Srebrni KODIAQ je doživel manjše spremembe in postal premična ploščad za pristajanje helikopterjev. Spremembe so izvedli strokovnjaki v Škoda Design centru zadolženi za izdelavo prototipov.

Na streho so namestili kovinsko platformo, ki enakomerno razporeja težo tovora. In čeprav je helikopter Robinson R22 skupaj s platformo težak dobre pol tone, pa na vozilu ni bilo potrebno vgrajevati dodatnih ojačitev. Ko so bile priprave zaključene je sledil praktični preizkus. Najprej so helikopter le spustili na streho in opazovali če bo vozilo zdržalo. Ko je ta del preizkusa uspel, je pilot s helikopterjem poletel in se čez nekaj minut varno spustil nazaj na streho Škodinega SUV-ja.

KODIAQ z Robinzonom na krovu je postal atrakcija sestanka lastnikov in pilotov helikopterjev, ki ga je organizirala Nisa Air v Mladi Boleslavi (Robinson Helicopter Session 2021). Potrebno pa je povedati, da to ni bil prvi spust helikopterja na streho kakšne Škode. Leta 2011 je helikopter pristal na platformi na strehi Škodinega modela Yeti, vse skupaj pa je bilo pripravljeno in posneto za priljubljeno serijo Top Gear.