Seat Arona – španski X

 

Španski Seat je v močnem zaletu, saj je v zelo kratkem času povsem obnovil gamo izdelkov ter dodal dva modela v najhitreje rastočem razredu SUV. Zadnji predstavljeni model je Arona, ki je zelo hitro prišla v razred 10 najpriljubljenejših malih SUV-jev.

Arona je postavljena na enako platformo kot Ibiza, kar pa ni edina povezava z njo, saj najdemo številne elemente, prevzete od Ibize; no, 19 centimetrov oddaljenosti od tal in elegantna kromirana letev, ki se iz podnožja oken raztegne vse do C stebrička z vgraviranim znakom X, razbijajo močnejšo povezavo z Ibizo. Oblikovalci so vnesli formo z obilico ostrih linij in zelo vpadljivimi svetlobnimi sklopi, s sedaj že prepoznavnim trikotnim LED podpisom.

Kakor je danes v modi, tudi Arona ponuja dvobarvno kombinacijo karoserije, kjer lahko izberete med 68 različnimi kombinacijami, na katere pa se navezuje tudi barvna urejenost notranjosti. Za dober off-road občutek (pogon na vsa kolesa ni na voljo) skrbijo črne plastične obrobe blatnikov, pragov in spodnjega dela odbijača ter zaščita podvozja v barvi aluminija.

Arona je za 8 centimetrov daljša od Ibize, zato je v notranjosti tudi več prostora, za 50 litrov pa je večji tudi prtljažnik. Pozicija sedenja je nekoliko višja, zato je boljša tudi preglednost.

Pri pogonu pa Španci prisegajo na litrski trivaljnik, ki zmore 95 oz. 115 KM. Slednji je izredno poskočen in omogoča dobro tono težkemu vozilu zavidljivo dinamičnost. Hitra uporaba ročnega 6-stopenjskega menjalnika ponuja tudi športne izkušnje, saj je tudi lega na cesti izvrstna in boste vozilo kljub višji karoseriji težko spravili iz takta.

Tako kot vsi križanci iz skupine Volkswagen je tudi Arona postavljena na modularno platformo MQB A0. Dobrega 4,2 metra dolg avtomobil z medosno razdaljo 2,56 metra vas bo zagotovo prepričal, če ne z izgledom pa z dobrimi voznimi lastnostmi.

 

Tehnični podatki  Seat Arona 1,0 Eco TSI 115
Motor bencinski trivaljni, 12 ventilov, turbo polnilnik
Prostornina (ccm) 999
Moč (kW/KM) 85/115
Navor (Nm/min) 200/2000
Pogon na sprednja kolesa
Menjalnik ročni 6-stopenjski
Mere D x Š x V (mm) 4138 x 1780 x 1552
Medosna razdalja (mm) 2566
Masa praznega vozila (kg) 1187
Nosilnost (kg) 438
Posoda za gorivo (l) 40
Prtljažnik (l) 355
Pospešek 0–100 km/h (s) 9,8
Najvišja hitrost (km/h) 182
Povprečna poraba (l/100 km) 6,5
Emisija CO2 (g/km) 113