Avtomobilizem

Pri Fordu plastenke predelujejo v talne obloge

Pri Fordu so odkrili pameten način za ponovno uporabo milijonov plastenk. Vsak EcoSport, ki ga izdela Ford, je opremljen s talnimi oblogami, narejenimi iz 470 plastenk za enkratno uporabo.

EcoSport je tako od svetovne uvedbe leta 2012 omogočil ‘novo življenje’ več kot 650 milijonom pollitrskih plastenk, ki tehtajo približno 8262 ton, in bi zložene v vrsto več kot dvakrat obdale svet.

Od prve uporabe reciklirane plastike v Mondeu pred več kot 20 leti pri Fordu zdaj po vsem svetu reciklirajo več kot 1,2 milijarde plastenk letno.

“Zavedanje o tem, kakšno škodo povzročajo v naravo odvržene plastenke, se je pri potrošnikih močno povečalo, že dolgo pa si prizadevamo, da bi povečali delež recikliranih in obnovljivih materialov, ki jih uporabljamo pri izdelavi vsakega novega vozila,” pravi Tony Weatherhead, inženir za materiale pri Ford Motor Company.

Pri predelavi plastike v talne obloge morajo plastenke in njihove pokrovčke najprej zmleti v drobne kosmiče. Te potem segrejejo na 260 °C in jih stopijo, da jih lahko spremenijo v vlakna debeline človeškega lasu. Vlakna potem spredejo v prejo, tako da več vlaken zvijejo skupaj in dobijo material, iz katerega stkejo talne obloge. V celotni Evropi žal reciklirajo le 30 odstotkov plastičnih odpadkov.