Avtomobilizem

Električni Fiat 500 3+1: najbolj vsestranski električni 500

Električni Fiat 500, prvi povsem električni avtomobil podjetja FCA skupine Stellantis. Ikona znamke Fiat, simbol italijanske ustvarjalnosti in talenta, navdušuje s svojim brezčasnim slogom in inovativnim pogonskim sklopom, ki zagotavlja trajnost in učinkovitost. Električni 500 je popolna izbira za tiste, ki so pozorni tako na okoljska vprašanja kot na sodoben, prepoznaven slog. Kot je na današnji predstavitvi nove različice povedala Petra Tašker Žumer, vodja marketinga in PR, je »FIAT vedno pomenil nekaj več kot le “Fabbrica Italiana Automobili Torino”: znamka pooseblja občutek praktičnosti pomešan z zabavo, pozitivno energijo in družinsko prijaznostjo. Navdih in iznajdljivost so nadgrajevale dostopne in napredne rešitve, ki izboljšujejo življenje množicam. Vse to je prispevalo k temu, da so nekateri Fiatovi modeli zares brezčasni, saj se stvari, ki milijonom pomagajo živeti polno življenje, vedno dotikajo srca, misli in domišljije. In med njimi je zagotovo tudi Fiat 500.

Električni Fiat 500 kupe, kabriolet in 3+1

Po že predstavljenih različicah kupe in kabriolet, se električni Fiat 500 sedaj predstavlja tudi v različici 500 3+1, z enakimi dimenzijami, vendar z dodatnimi majhnimi vrati na sovoznikovi strani. To ga močno povezuje s prvim modelom Fiat 500 iz leta 1957, na katerem so bila vrata pritrjena na zadnji del avtomobila. Četrta, dodatna majhna vrata na desni strani vozila se – skupaj z B stebričkom – odpirajo v nasprotni smeri od sprednjih vrat in omogočajo lažji dostop do zadnjih sedežev. Tako lahko udobneje sedete, namestite otroka v otroški sedež ali naložite večje predmete. Dodatna vrata, zaradi katerih je vozilo 30 kg težje, so popolnoma integrirana v karoserijo vozila. Kar zadeva varnost velja omeniti, da je mogoče dodatna mala vrata odpreti le, ko so sprednja vrata že odprta, tako da jih potniki na zadnjih sedežih ne morejo odpreti. Z različico električnega 500 3+1 želi Fiat slediti potrebam kupcev, ki so spremenili svoje navade in zahteve, ne pa tudi okusa.

Električni Fiat 500 ima doseg do 313 km

Pri oblikovanju novega električnega Fiata 500 3+1 so posebno pozornost posvetili detajlom in izbrali najboljše možne rešitve. Doseg in čas polnjenja električnega vozila sta izjemno pomembna. Električni 500 3+1 ima vgrajeno visokonapetostno litij-ionsko baterijo s kapaciteto 42 kWh, pri kateri je izhodna moč motorja 87 kW (118 KM), kar zagotavlja največjo hitrost 150 km/h ter pospešek od 0-100 km/h v 9,0 sekundah in od 0-50 km/h v 3,1 sekunde. Omenjena litij-ionska baterija omogoča novemu električnemu Fiatu 500 3+1 doseg do 313 km v kombiniranem ciklu WLTP, ki se samo pri vožnji po mestu poveča na 445 km. Za optimizacijo časa polnjenja je električni Fiat 500 3+1 opremljen s sistemom hitrega polnjenja baterije z močjo 85 kW. V samo petih minutah se baterija napolni do te mere, da omogoča dovolj energije za 50 km vožnje, kar je več, kot je potrebno za povprečno dnevno uporabo. Hiter polnilnik lahko v samo 35 minutah baterijo napolni tudi do 80 %. Na voljo so tudi rešitve za polnjenje na domu s sistemom za polnjenje easy Wallbox, ki ga je mogoče priključiti v običajno električno vtičnico.

Električni Fiat 500 ima tri načine vožnje

Električni Fiat 500 ponuja tri načine vožnje: Normal, Range in Sherpa. Način vožnje    Sherpa optimizira razpoložljive vire tako, da boste zagotovo prišli do cilja. Vpliva na    več komponent, da zmanjša porabo energije na minimum, ter tako omogoči, da lahko dosežete bodisi cilj, določen v navigacijskem sistemu, bodisi najbližjo polnilno postajo. Ta način vožnje prilagaja različne parametre: največjo hitrost, omejeno na 80 km/h, prilagojen odziv pospeševalnika, da zmanjša porabo energije ter izklop klimatske naprave in ogrevanja sedežev. Način Normal je najboljši približek vožnji z običajnim motorjem z notranjim zgorevanjem, medtem ko način Range aktivira funkcijo »one-pedal-drive« (vožnja z eno stopalko). Z izbiro tega načina lahko vozite praktično samo s stopalko za plin.

Novi električni Fiat 500 3+1z nivojem opreme Icon  je na slovenskem trgu na voljo za 35.932EUR, z že  vključenim rednim popustom in  dodatnim popustom v primeru financiranja.