Avtomobilizem

Drzna vizija Oplove prihodnosti

2018 Opel GT X Experimental

 

Opel omogoča vpogled v osupljivo prihodnost znamke z novim konceptnim modelom. Poimenovali so ga Opel GT X Experimental in je drzen, 4,06 metra dolg povsem električni kompaktni športni terenec (SUV) s petimi vrati in privlačnimi potezami kupeja, ki prekipeva od obilice inovativnih idej. GT X Experimental uteleša Oplove vrednote in vizijo ter zagotavlja vpogled v prihodnost Oplovih modelov. Opel je ob predstavitvi strateškega načrta PACE! lani novembra najavil, da bo svoj profil dodatno izostril. GT X Experimental je prvi otipljivi rezultat tega procesa. Opel se je odločil, da vizijo svojih prihodnjih avtomobilov utelesi v kompaktnem športnem terencu, dolgem samo 4063 milimetrov (medosna razdalja 2625 mm, širina 1830 mm, višina vključno z anteno 1528 mm). Športni terenci so trenutno najbolj priljubljena vozila na trgu in Opel želi poskrbeti, da bodo privlačni za širše občinstvo.

2018 Opel GT X Experimental

A za kaj takega morajo športni terenci postati učinkovitejši, kot so bili doslej. Zato Opel GT X Experimental gradi na lahki arhitekturi, ima manjši odtis in je postavljen na 17-palčna kolesa, ki so videti veliko večja ter zagotavljajo maksimalno udobje pri vožnji in osupljiv videz. V skladu z obljubo načrta PACE!, da bo do leta 2024 na voljo elektrificirana različica vsakega Oplovega modela, je GT X Experimental avto s povsem električnim pogonom, z elektriko pa ga oskrbuje kompakten litij-ionski akumulator naslednje generacije s kapaciteto 50 kWh in z induktivnim polnjenjem. GT X Experimental se ne pretvarja, da nudi povsem avtonomno vožnjo – kljub temu pa nudi funkcije za avtonomno vožnjo ravni 3, kar pomeni, da lahko zagotovi vse vidike vožnje, le da mora biti voznik pripravljen na poseg in se odzvati v primeru zahteve za posredovanje.

2018 Opel GT X Experimental

Opel že nekaj desetletij s konceptnimi vozili oblikuje svojo prihodnost. Večina konceptov sicer ni namenjena serijski proizvodnji, a so znamki omogočili zastavljanje vodilnih načel za prihodnje modele. Zadnji trije Oplovi konceptni avtomobili kažejo jasno povezavo z razvojem znamke. Koncept Monza je leta 2013 odražal Oplovo prizadevanje za večjo učinkovitost (lahka zgradba, oprema, pogonski sklop), to učinkovitost pa je izražalo tudi aerodinamično oblikovanje. GT Concept je leta 2016 učinkovitost ponesel na novo raven z zasnovo, osredotočeno na ključne ideje dostopnosti, preprostosti in čistosti. In zdaj je pred nami naslednja raven, GT X Experimental, ki s svojo filozofijo temelji na vrednotah znamke – nemško, dostopno, vznemirljivo – ter navdušuje s čistim in drznim oblikovanjem.

2018 Opel GT X Experimental