12-milijonti avtomobil proizveden v tovarni FCA na Poljskem

Novembra je FCA Poljska slavila proizvodnjo 12-milijontega jubilejnega avtomobila, rdečega Fiata 500. Tri dni prej je s proizvodnega traku tovarne v mestu Tychy zapeljala 500.000 bela Lancia Ypsilon v različici LPG. Ob tem je treba omeniti, da so leta 2018 v tej tovarni izdelali tudi 2-milijonti model Fiat 500.    

V obdobju 27 let (od 1992 do 2019), je skupina FCA investirala več kot 2,5 milijarde evrov v posodobitev proizvodne infrastrukture in zgradila nov varilni obrat z robotizirano proizvodno linijo, novo lakirnico ter halo za sestavljanje vozil. Ta naložba je vplivala tudi na raziskovalno-razvojno delo, izboljšala delovne pogoje, omogočila organizacijo usposabljanja, uvedla rešitve za varstvo okolja in proizvodnjo ter poslovanje prilagodila svetovnim standardom. V tovarni Tychy nenehno iščejo inovativne rešitve in si prizadevajo za izboljšanje organizacije dela. Eden najpomembnejših elementov, ki vpliva na razvoj, je akademija Plant Academy – projekt, ki je usmerjen k razvoju praktičnih tehničnih veščin in razvoju vodstvenih kadrov. Je ena redkih tovarn na svetu, ki je dosegla zlato raven proizvodnje World Class Manufacturing – integrirane metodologije upravljanja podjetij.

Avtomobili, izdelani v tovarni Tychy, sodijo v sam vrh, kar se tiče zanesljivosti, in kar dva modela – Fiat Panda in Fiat 500 sta prejela naziv avtomobil leta (Car of The Year).

Za začetek avtomobilske industrije v Šleziji se šteje leto 1971, ko so s proizvodnega traku tovarne FSM (Fabryka Samochodow Małolitrażowych) iz Bielsko-Biała zapeljali prvi modeli Syrena. Ko je poljska vlada leta 1973 kupila licenco za proizvodnjo vozil Fiat, so v tovarni v Bielsko-Biała pričeli s proizvodnjo prvih “bolhic”, kot pogosto imenujejo model Fiat 126p. Leta 1975 je bil v Tychyju zgrajen nov sodoben proizvodni obrat, kjer so izdelovali ta kultni model, ki je v takratni poljski družbi predstavljal statusni simbol.

V 27 letih, med letoma 1973 in 2000, sta tovarni Tychy in Bielsko-Biała skupaj proizvedli 3.318.674 modelov Fiat 126p. Leta 1991 so v tovarni Tychy začeli proizvodno modela Fiat Cinquecento, leta 1997 pa Fiat Seicento. Medtem je bil leta 1992 sklenjen sporazum z italijanskim Fiatom, in ustanovili so podjetje Fiat Auto Poland. Pod novim imenom je tovarna proizvajala in sestavljala modele, kot so: Cinquecento, Uno, Punto, Bravo, Brava, Marea, Ducato, Iveco, Seicento, Siena, Palio Weekend, Panda, Fiat in Abarth 500, in od leta 2011 Lancia Ypsilon. Poleg tega je tovarna FCA od leta 2008 do 2016 za znamko Ford proizvajala tudi model Ford KA (514.288 vozil).