Elektronski CMR je cenejši

Raziskave belgijskega inštituta je pokazala, da je možno z izpolnjevanjem e-CMR privarčevati okoli 13 evrov, v primerjavi z izpolnjevanjem klasičnega papirnatega CMR-ja.

Slovenija je bila med prvimi državami v Evropi, ki je sprejela izpolnjevanje CMR listin v elektronski obliki. Sedaj so v Belgiji izpeljali raziskavo, kjer so merili povprečen čas potreben za vsak korak v procesu: priprava, podpisovanje, pošiljanje, sprejemanje, arhiviranje. Merili so oba primera – izpolnjevanje papirnatega in elektronskega CMR-ja. Rezultati so nato prevedeni v stroške zasnovane na povprečni ceni dela v Belgiji.

This image has an empty alt attribute; its file name is transfollow-1024x768.jpg

Rezultat ni presenetljiv: uporaba eCMR varčuje denar in čas. Pošiljatelju je potrebno skoraj 11 minut manj, da ustvari in pošlje elektronski tovorni list. Prevoznik privarčuje 10 minut po dokumentu zaradi krajšega časa podpisovanja, največji prihranki pri času pa so ustvarjeni pri arhiviranju dokumentov. V primeru klasičnega dokumenta se veliko časa porabi za morebitno skeniranje, pošiljanje s klasično pošto ali fizično shranjevanje v fasciklih nekje v kleti ali na podstrešju. V primeru eCMR se to naredi s pritiskom na en o tipko.

Belgijci so tako ugotovili, da priprava digitalnega tovornega lista v povprečju stane 9,72 evra delovnega časa, papirna verzija pa 22,83 evra. Razlika je torej 13,11 evra po pošiljki. Kadar podjetje obdeluje več deset listin na dan so lahko privarčevani zneski kar pomembni.