Gospodarska vozila

MAN tudi mestne avtobuse opremlja s kamerami

Konec meseca bo MAN v Sloveniji predstavil tehnično nadgrajeno gamo tovornjakov, kjer bo možno namesto ogledal izbrati tudi sistem kamer. Ta novost pa se iz tovornjakov sedaj širi tudi na mestne avtobuse.

MANO-ov OptiView sistem je bil predstavljen že leta 2018 na sejmu IAA v Hannovru. Najprej so z njim opremili novo generacijo tovornjakov, sedaj pa bo dostopen tudi za mestne avtobuse. Za začetek bodo s kamerami opremili električni model MAN Lion`s City E.

Digitalni sistem OptiView se opira na dve kameri, nameščeni na vsaki strani vozila, ki vizualno “pokrijeta” bočni in zadnji del avtobusa. Slike visoke ločljivosti se projicirajo na dva zaslona na A-stebričkih v notranjosti vozila. Glavna prednost tega sistema je v tem, da lahko “pokrije” in prikaže večjo površino, kot je to pri običajnih zunanjih ogledalih. Tako ima voznik boljšo preglednost, mrtvi koti so precej manjši, lažje pa se opazi tudi druge udeležence v prometu.

MAN-ov sistem OptiView po besedah ​​nemškega proizvajalca prinaša še druge prednosti, kot je boljša vidljivost v dežju in snegu, kamere pa blažijo tudi učinek bleščanja ponoči. Kamere so odporne na vremenske vplive in imajo funkcijo ogrevanja pozimi. Zahvaljujoč temu sistemu se zmanjša tudi zračni upor, kar omogoča manjšo porabo goriva.