Gospodarska vozila

Rekordna rast tudi v EU


Po rekordni prodaji težkih tovornih vozil na 6 ton v Sloveniji, kjer je lani nove tablice prejelo preko 2700 vozil, rekordne številke beleži tudi Evropska skupnost.

Natančen pregled prodaje gospodarskih vozil v Sloveniji si lahko ogledate v naslednji številki revije Tranzit. V Sloveniji je bilo lani skupaj prvič registriranih preko 15.000 gospodarskih vozil. To je del velikega kolača EU, kjer je bilo lani registriranih preko 2,5 milijona gospodarskih vozil, kar je 3,2 % več kot leta 2017. Trg se povečuje že šesto leto zapored, lani pa je ponovno prekosil rekordno leto 2007.

Trg je rekorden, kljub dejstvu, da se je pričel proti koncu leta močno ohlajat. Prodaja tovornjakov nad 16 ton je v decembru padla za kar 12,8 % glede na december 2017. Skupna prodaja težkih tovornjakov v lanskem letu v EU je znašala 305.800 vozil. Od pomembnejših trgov sta le Velika Britanija in Španija zabeležili padec prodaje, med tem ko je najvišjo rast zabeležila Francija, sledi pa Italija in Nemčija.

Lani je bilo prodanih tudi skoraj 42.000 avtobusov, kar je odstotek in pol več kot leto poprej.

Prodaja lahkih gospodarskih vozil je lani prvič po letu 2007 prekoračila številko dveh milijonov, porast pa so beležili v večini držav razen v Veliki Britaniji. Skupna številka je tako presegla dva in pol milijona.