Avtomobilizem

Japonski mešanec

 

Mazda CX-3 venomer v prvi plan postavlja kompakten in atraktiven izgled ter dobre vozne lastnosti. Avtomobil je narejen na osnovi modela Mazda 2, kar ga uvršča v vse bolj priljubljen SUV B segment.

Zahvaljujoč agresivnim črtam na »licu« vozila, ki se odlično navezujejo na kompaktno karoserijo, dobiva Mazda rahlo prednost pred konkurenti, ki izgledajo bolj »mehko«. Na prvi pogled ta model spominja na večjo Mazdo CX-5, še posebej ob pogledu na atraktivne luči, ki se skladno združijo z veliko, športno masko hladilnika. Notranjost je še lepša od zunanjosti, še posebej zato, ker se takoj občuti visoka kakovost izdelave. Zanimiva sta športno oblikovani večfunkcijski volan ter plošča z merilniki za njim, kjer je v sredino postavljen velik obratomer, v njem pa se digitalno prikazuje hitrost. Eden od digitalnih prikazovalcev je tudi head-up displej, nekaj, česar v tem razredu ne srečamo pogosto, za razliko od osrednjega displeja, občutljivega na dotik, ki je že skoraj standard. Vsi ti elementi formirajo ambient, ki daje prijeten občutek med bivanjem v vozilu.

Tako kot v Škodi je tudi v Mazdi nameščen dvolitrski motor, a ga poganja bencin in je povsem atmosferski, brez turbo polnilnikov. Motor razvija 110 kW/150 KM in z lahkoto streže 1,3 tone težkemu avtomobilu. Motor se tudi rad zavrti v višje vrtljaje, kar vozilo ob dveh izpušnih ceveh na zadku in 18-palčnih kolesih spremeni v pravi mali dirkalnik, saj tudi do 100 km/h potrebuje manj kot 9 sekund. Ročni 6-stopenjski menjalnik je natančen in omogoča zares hitra pretikanja. Dobre vozne lastnosti so povezane tudi s čvrsto nastavljivim podvozjem ter s štirikolesnim pogonom, ki sicer nima nikakršnih nastavitev, recimo za vožnjo po zahtevnejšem terenu. Mu pa to omogoča zelo dobro voznost tudi v slabih zimskih razmerah.

 

Tehnični podatki  Mazda CX 3 G 150
   
Motor bencinski štirivaljni, 16 ventilov, atmosferski
Prostornina (ccm) 1998
Moč (kW/KM) 110/150
Navor (Nm/min) 204/2800
Pogon na vsa kolesa AWD
Menjalnik ročni 6-stopenjski
Mere D x Š x V (mm) 4275 x 1765 x 1535
Medosna razdalja (mm) 2570
Masa praznega vozila (kg) 1280
Nosilnost (kg) 480
Posoda za gorivo (l) 48
Prtljažnik (l) 350
Pospešek 0–100 km/h (s) 8,7
Najvišja hitrost (km/h) 200
Povprečna poraba (l/100 km) 6,8
Emisija CO2 (g/km) 150