Tehnika

Z varčnimi motorji in nežno desno nogo

Norveški duet – Knut Wilthil in Henrik Borchgrevink – se je s Fordom Rangerjem, ki ga poganja 2,2-litrski dizelski motor TDCi, podal na daljšo pot in postavil zaenkrat nepotrjen nov svetovni rekord v največji razdalji, prevoženi s pickupom in enim rezervoarjem goriva.

S skrbnim načrtovanjem poti in uporabo naprednih ukrepov, kot je navzdol nagnjeno vozilo pri parkiranju med premori za varčnejše speljevanje, sta izkušena ‘hypermilerja’ s povprečno hitrostjo 60 km/h prevozila 1616 kilometrov čez Norveško, Švedsko in Finsko.

Kljub zahtevnim vremenskim pogojem sta Wilthil in Borchgrevink med 30-urno vožnjo uspela doseči porabo malce pod 5,0 l/100 km, kar je 23 odstotkov manj od uradnih podatkov za model.

 

Fordovih šest preprostih napotkov za eko-vožnjo:

  1. Poskrbite za redno servisno vzdrževanje in preverjajte nivo olja. Ustrezno vzdrževana vozila delujejo učinkoviteje.
  2. Vsak mesec preverite tlak v pnevmatikah. Prenizek tlak v pnevmatikah lahko poveča porabo za do štiri odstotke.
  3. V prtljažniku ali kabini ne prevažajte nepotrebnih bremen.
  4. Odstranite prazne strešne prtljažnike in zaprite okna, še posebej pri vožnji z večjo hitrostjo. Tako boste zmanjšali zračni upor, kar omogoča prihranek do 10 odstotkov goriva.
  5. Vozite enakomerno in spremljajte promet kar se da daleč pred sabo – in tudi za sabo. Nenadno pospeševanje in zaviranje je kaznovano z večjo porabo.
  6. Pri pospeševanju kar se da hitro prestavite v višjo prestavo. Nekateri modeli so opremljeni z indikatorjem, ki svetuje optimalen trenutek za prestavljanje.