Tehnika

Digitalne inovacije za zmanjšanje stroškov

Na sejmu Intermat v Parizu je Goodyear predstavil dve proaktivni rešitvi na področju delovnih vozil: sistem za spremljanje tlaka v terenskih pnevmatikah TPMS Heavy Duty in sistem za spremljanje zmogljivosti terenskih pnevmatik EMTrack. Po lansiranju rešitve za vozne parke gospodarskih vozil, t. i. Goodyear Proactive Solutions, Goodyear svoj digitalni sistem upravljanja zdaj širi še na delovna vozila.

Sistem za spremljanje tlaka v pnevmatikah TPMS Heavy Duty odlikujeta napredna telematika in patentirana tehnologija napovedne analitike. S pomočjo senzorjev TPMS, vgrajenih v pnevmatiko, se namreč nenehno spremlja njihov polnilni tlak in temperatura, te informacije pa se v Goodyearovem strežniku analizirajo in dnevno pošiljajo vodji voznega parka.

Sistem vnaprej opozarja na morebitne težave, tako da je mogoče preprečiti okvare in izpade, preden do njih dejansko pride. Poleg tega podatki služijo za napovedovanje življenjske dobe pnevmatik ter načrtovanje njihovega vzdrževanja. Podatki kažejo, da sistem omogoča očitno zmanjšanje stroškov – pri kolesnem nakladalniku je mogoče prihraniti tudi med tri in štiri tisoč evrov letno. Zunanje preverjanje polnilnega tlaka namreč ni več potrebno, življenjska doba pnevmatik je od 10 do 15 % daljša, poleg tega pa se prepreči okvare pnevmatik, do katerih sicer po statističnih izsledkih prihaja enkrat letno.

Druga napredna rešitev je izpopolnjena različica sistema za spremljanje zmogljivosti terenskih pnevmatik EMTrack, ki omogoča hitrejše in še natančnejše zbiranje ključnih podatkov o pnevmatikah, kot sta med drugim globina profila in polnilni tlak. Ti bistveno pripomorejo k optimizaciji življenjske dobe pnevmatik, prav tako pa so izredno uporabni tudi pri napovedovanju in načrtovanju proračuna za terenske pnevmatike.

S pomočjo izpopolnjenega sistema EMTrack lahko končni uporabniki v realnem času spremljajo zmogljivost pnevmatik. Sistem namreč vključuje novo ročno orodje za skeniranje, ki Goodyearovim strokovnjakom za pnevmatike omogoča, da hitreje in natančneje izmerijo polnilni tlak ter globino profila. Pridobljeni podatki se v naslednjem koraku samodejno naložijo v oblak za varno hranjenje podatkov, uporabniki pa lahko s pomočjo nove Goodyearove aplikacije EMTrack v realnem času prenesejo poročila o zmogljivosti pnevmatik.  Na ta način se lahko spremlja uporabo pnevmatik, delovne ure, stroške in obrabo, kar omogoča natančnejše napovedovanje in načrtovanje proračuna, predvidi pa se lahko tudi življenjska doba pnevmatike.