ContiPressureCheck

 

Continental ne izdelujejo le pnevmatik, temveč so eden večjih dobaviteljev avtomobilske opreme ter razvijalec inteligentnih tehnologij za transport. Eden zanimivejših izdelkov je zagotovo ContiPressureCheck (CPC) sistem.

Učinek ne dovolj napolnjenih pnevmatik je že znan. Močno vpliva predvsem na varnost, ob tem pa povečuje porabo in emisije, obrabo samih pnevmatik ter zvišuje stroške obratovanja. V praksi se nadzor tlaka v pnevmatikah ne izvaja tako pogosto, kot bi se moral. To želi Continental preprečiti s sistemom ContiPressureCheck, ki ves čas meri tlak in temperaturo v posamezni pnevmatiki. Sistem sestavljajo:

  • senzorji za vsako gumo posebej, ki jih namestimo v notranji del bočnice in so v lastnem ohišju;
  • centralna kontrolna enota (CCU), ki sprejema signale iz senzorjev in obdeluje podatke;
  • zaslon, nameščen v kabini, ki prikazuje tlak in temperaturo v posamezni pnevmatiki ter opozarja voznika v primeru izgube tlaka.
ContiPressurecheck

Sistem se lahko vgrajuje na različne kombinacije vozil, od enoosne prikolice do šestosne konfiguracije vozil z največ 24 pnevmatikami, uporaben pa je tudi na avtobusnih pnevmatikah. Sistem ima lastno napajanje in brezžični prenos podatkov iz vsakega senzorja v centralno kontrolno enoto. Vsak senzor lahko zdrži temperaturna nihanja med –40 in +120 stopinjami ter pritiske do 20 barov. Prenos podatkov se vrši na dva načina in sicer prek centralne kontrolne enote (CCU), ki lahko obdeluje do 24 senzorjev naenkrat, ali ročno s posebnim merilcem pritiska, ki ga samo približamo posamezni pnevmatiki in na njegovem displeju odčitamo pritisk. Če imamo na vozilu večjo medosno razdaljo od šestih metrov, je priporočljivo, da namestimo dodaten sprejemnik. Na zaslonu v kabini lahko razberemo sedem različnih napak, za vsako pnevmatiko posebej.

Sistem nudi številne prednosti, med drugim enostavno namestitev, kjer s posebnim orodjem kar sami namestimo senzorje v notranji del pnevmatike. ContiPressureCheck sistem lahko namestimo v katerokoli pnevmatiko tudi drugih znamk. Vožnja z ustreznim tlakom v pnevmatikah je varnejša, poveča število prevoženih kilometrov, zniža obrabo in zmanjšuje porabo goriva. ContiPressureCheck preprečuje okvare, povezane s pnevmatikami, ki lahko privedejo do dragih zastojev, visokih kazni, negativne publicitete, nevarnosti za druge udeležence v prometu …

ContiPressureCheck sistem je možno povezati z različnimi telematskimi in informacijskimi sistemi. Pri nas ga lahko povežete v sistem CVS Mobille, kar omogoča, da tudi lastnik ali dispečer v vsakem trenutku ve, kakšen je pritisk v pnevmatikah na posameznem vozilu in/ali prikolici.