Popotovanja

Počitek na Kozari   

 

Starejšim bralcem bo ob omembi Kozare na misel prišel težek boj med drugo svetovno vojno. A Kozara je danes več kot le spominsko obeležje.

Kozara je gora v zahodni Bosni in Hercegovini, ki je danes del Republike Srbske. Na severu jo obdaja reka Sava na vzhodu Vrbas, na jugu Sana, na zahodu pa Una. Najvišji vrh planote je Lisina (978 m) in danes je del narodnega parka. Območje Kozare, ki je veliko 3520 hektarov, so za narodni park razglasili leta 1967. Cilj narodnega parka je bila zaščita kulturno-zgodovinskih in naravnih vrednosti planine Kozare. V nacionalnem parku danes domujejo številne živali in rastline.

V najbolje ohranjenem delu, narodnem parku Kozara, lahko obiskovalec preživi zanimive aktivne dni, pa naj bo to s kolesom, peš, na lovu, ribolovu, s plavanjem, vodnim športom ali smučanjem pozimi. V vsakem letnem času je zanimiv obisk osrednjega vrha Kozare, Mrakovice, kjer je monumentalen spominski kompleks. Kompleks obsega leta 1972 zgrajen 33 metrov visok spomenik svobode, muzej in spominski zid. Območje je lepo vzdrževano. Na Kozari pa se lahko tudi spočijemo in si naberemo novih moči v sodobnem kompleksu Bijele Vode, s štirizvezdičnim hotelom in bogato spa in wellness ponudbo. Center je postavljen na samem vrhu Mrakovice in je le nekaj korakov oddaljen od spomenika, avantura parka in smučišča …

O kompleksu smo se pogovarjali upravnikom hotela Bijele Vode Vladislavom Mirkovičem.

RT: Če dobro razumem, je na tem mestu že stal gostinski objekt, sedanji hotel pa je povsem nov star slabi dve leti?

VM: Restavracija Bijele Vode obstaja od leta 1968, kot planinski dom, restavracija, penzion, motel… do leta 2015, ko jo prevzame sedanji lastnik, objekt prenovi in načrtuje širitve. V letu 2022 smo vse ponovno prenovili in razširili namestitvene kapacitete na 27 sob in 3 luksuzne apartmaje s sodobnim spa centrom, z notranjimi in zunanjim baznom.

RT: Kdaj se je porodila ideja za center počitka in wellness na Kozari in od kod ime Bele vode?

VM: Objekt nosi ime že od leta 1968 po bližnjem izviru pitne vode, iz katerega se tudi oskrbujemo z vodo. Ideja je nastala iz potrebe po odzivu na zahteve sodobnega časa in sodobnega turizma ter v skladu z duhom gore – Kozare, gore vitalnosti.

RT: Kaj ponujate v wellness programu vašim gostom?

VM: Spa oaza v osrčju narodnega parka “Kozara”, v katerem nudimo: odprt in zaprt bazen; tapidarij; masažni studio; jacuzzi; infrardeča savna; turška kopel; ruska savna; finska savna; telovadnica; tuš užitka… Virtualni ogled na tej povezavi.

 

RT: Kaj lahko gostje doživijo v okolju neokrnjene narave?

VM: Veliko, najbolje, da si kar sami ogledate kaj nudimo na gori.

RT: Je hotel namenjen bolj družinam ali imate tudi poslovni turizem, mogoče poročna dvorana?

VM: Pretežno gojimo družinski turizem, imamo pa tudi sejno sobo s kapaciteto do 45 oseb za družine, pa tudi za poslovne stranke. V restavraciji pogosto organiziramo praznovanja, saj lahko gostimo do 150 ljudi. V objektu pa boste našli tudi bar, trgovino s spominki in vinoteka ter restavracijo z nacionalno kuhinjo.

 

Hotel je obdan z gozdom in je na mirni lokaciji brez pretiranega prometa in nepotrebnega trušča. Ta objekt pod krošnjami dreves je šele pred kratkim dobil preobleko hotela z wellness in spa centrom. Hotel ima 28 sob in 3 apartmaje, vse sobe in apartmaji pa so urejeni do potankosti. Skrbno izbrano pohištvo in kombinacija barv bo poskrbela, da si boste na Kozari najprej spočili dušo, šele nato telo, kar je, priznajte, dandanes veliko bolj pomembno. Skratka, če iščete pobeg od mestnega vrveža ali morda krajši oddih s prijatelji ali družino, priporočam, da se ustavite v Hotelu Bijele Vode, še posebej, če nameravate na Kozari ostati dlje časa.